Már több mint 4000 embert vettek őrizetbe az amerikai nagyvárosokban napok óta tartó zavargások miatt. Templomot gyújtottak fel, zsinagógát rongáltak meg, üzleteket raboltak ki.

Vasárnapról hétfőre virradóra tovább folytatódtak a szélsőségesek erőszakos demonstrációi Amerikában. Washingtonban bár kijárási tilalom lépett volna érvénybe, de nem sokkal előtte a Fehér Ház melletti utcákban már több mint ezren gyűltek össze és gyújtogatni kezdtek. A magukat tüntetőknek mondó vandálok több helyen is felszedték, gúlákba állították, majd meggyújtották a műanyag útakadályokat. Az egyik utcában amerikai zászlót hajítottak az égő műanyagkockákra. Ahogy korábban írtuk, a hírek szerint Donald Trump elnököt az elnöki óvóhelyre kellett vinni. 

Templomot gyújtottak fel

Éjjel tüzet gyújtottak a Fehér Ház melletti, ikonikus Szent János-templom alagsorában is, tűzoltókra volt szükség a lángok megfékezéséhez. Az 1816-ban felszentelt episzkopális templomot látogatja James Madison (1809-1817) óta valamennyi amerikai elnök. A Fox televízió munkatársa élő adásban közvetítette a történéseket.

A riporter a templomba belépve betört ablakokat, összefirkált falakat talált. Kiderült, hogy az erőszakos tüntetők lerántottak egy amerikai nemzeti lobogót a templomban, majd lángra lobbantották.

Az Egyesült Államokban zajló tüntetéshullám végét még nem látni, de félő, hogy amerikai barátainknak a saját földjükön kell szembenézniük a keresztényellenesség megerősödésével 

- írta közösségi oldalán Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában voltak megmozdulások az elmúlt napokban, amiknek kiváltó oka az volt, hogy egy hete egy afroamerikai férfi meghalt egy durva rendőri intézkedés után. Ezt követően a tüntetéseket nagyon hamar erőszakos vandalizmus váltotta fel, a szélsőségesek fosztogatnak, gyújtogatnak, őrjöngenek az utcákon.

Több amerikai nagyvárosban a vandalizmus lett az úr - kattintás után galéria nyílikForrás: Sputnik via AFP/Artur Gabdrahmanov

Zsinagógára támadtak

Megrongálták Los Angeles legöregebb zsinagógáját is. Az épületre vasárnap került fel egy Izrael-ellenes graffiti. A Los Angeles Fairfax negyedében található Beth Israel Gyülekezet imaházának falára a „F-Israel, Free Palestine" felirat került fel. 

A Los Angeles-i Rágalmazás-ellenes Liga Twitteren reagált az elkövetett rongálásokra: A vandalizmus sosincs rendben. Az antiszemitizmus sem. A gyűlöletre és a fanatizmusra nem még több gyűlölet a válasz. Jobbak vagyunk ennél Los Angeles!– fogalmaztak.

Rablás és gyújtogatás minden szinten

Az arizonai Phoenixben is összecsapások voltak a rendőrök és a tüntetők között. A hatóságoknak körülbelül 1000 embert kellett feloszlatnia könnygázzal.

A rendőrök a tüntetőknek több csoportját vették őrizetbe a városban.  

A kaliforniai Sacramento városában is több összecsapás és fosztogatás volt. Az alábbi videón az látható, hogyan fosztanak ki egy éttermet a vandálok. 

A kaliforniai Long Beachen is több összecsapás volt. A szélsőségesek több épületet is felgyújtottak. 

Szintén Kaliforniában, Santa Monica településen a tömeg kirabolt több üzletet, és rendőrökre támadt. Az ottani zavargások egyik érdekessége az volt, hogy az egyik legdrágább ruházati boltot támadták meg a tüntetők, és vitték el azt, amit értek. 

A San Francisco mellett Oaklandben egy rendőrőrsre lőttek rá vasárnap éjjel. A hírek szerint az incidensben senki sem sérült meg. Korábban pedig ugyanezen a településen ironikus módon egy afroamerikai szövetségi biztonsági őrt öltek meg, az 53 éves Patrick Underwoodot, miközben tüntetőktől védte a bíróság épületét.

New Yorkban pedig a világ egyik legmárkásabb óraboltját rabolta ki a csőcselék. Mindezt az alábbi videón lehet megnézni. 

Egy másik boltban pedig a hatóságok így vetettek véget a rablásnak: 

Szintén New Yorkból arról érkeztek jelentések, hogy a demonstrációk intenzitása némileg csökkent a korábbi napokhoz képest, de így is több gyújtogatás történt. 

Több mint 4000 embert vettek őrizetbe

Egy friss összesítés szerint a hatóságok az országszerte zajló demonstrációkon már több mint 4100 embert vettek őrizetbe. A Nemzeti Gárda az elmúlt órákban az alábbi államokban lépett akcióba: Colorado, Georgia, Kentucky, Minnesota, Ohio, Tennessee, Texas, Washington, Wisconsin, Utah, Észak-Dakota, Kalifornia, Missouri, Virginia, Kansas, Illinois és Nevada. 

Bostonban vasárnap éjjel az összecsapásokban hét rendőr sérült meg olyan mértékben, hogy kórházba kellett szállítani őket. 21 rendőrségi szállítóeszköz sérült meg. A hatóságok 40 embert vettek őrizetbe. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Donald Trump amerikai elnök a hétvégén több Twitter-bejegyzésében is sürgette az amerikai városok polgármestereit, hogy állítsák helyre a rendet. Egy másik bejegyzésében Trump azt írta: az általa az erőszak elszabadulásáért részben felelősnek tartott, magát antifasisztának nevező szélsőbaloldali Antifa-mozgalmat az Egyesült Államokban a terrorszervezetek listájára fogják tenni.