Donald Trump nagyon határozott fellépést kért a szélsőbaloldali vandálokkal szemben

George Floyd, USA, Amerikai Egyesült Államok, erőszak, rendbontás, tüntetés, demonstráció
A man walks past a liquor store in flames near the Third Police Precinct on May 28, 2020 in Minneapolis, Minnesota, during a protest over the death of George Floyd, an unarmed black man, who died after a police officer kneeled on his neck for several minutes. - A police precinct in Minnesota went up in flames late on May 28 in a third day of demonstrations as the so-called Twin Cities of Minneapolis and St. Paul seethed over the shocking police killing of a handcuffed black man. The precinct, which police had abandoned, burned after a group of protesters pushed through barriers around the building, breaking windows and chanting slogans. A much larger crowd demonstrated as the building went up in flames. (Photo by Kerem Yucel / AFP)
Vágólapra másolva!
Már több mint 4400 randalírozót tartóztattak le a hatóságok az elmúlt napok amerikai baloldali szélsőséges demonstrációkkal kapcsolatban. A zendülések, fosztogatások, gyújtogatások azt követően robbantak ki, hogy egy rendőri intézkedés miatt meghalt egy afroamerikai férfi Minneapolisban. Donald Trump amerikai elnök hétfőn nagyon határozott fellépést követelt az őrjöngő anarchistákkal szemben a kormányzóktól. A polgárháborús állapotokért a szélsőbaloldali anarchisták, az Antifa mozgalom tehető felelőssé, amely baloldali vandáljainak a célja a pusztítás.
Vágólapra másolva!

Az utcán randalírozó szélsőbaloldali tüntetők elleni határozottabb fellépést követelt a kormányzóktól Donald Trump - írta a Fox News. Az amerikai elnök a helyi vezetők eddigi tevékenységét gyengének minősítette, és közölte velük, hogy a jogellenes demonstrálókat le kell tartóztatni. Trump a kormányzókkal, a bűnüldöző szervekkel és a nemzetbiztonsági tisztviselőkkel folytatott beszélgetés során azt is elmondta a helyi vezetőknek, hogy

„sokkal keményebbnek kell lenniük" a szélsőséges tüntetőkkel szemben.

A határozott fellépés korábbi hiányát jól mutatja, hogy egy vandál demonstrálót nem zavarta az sem, hogy folyamatosan videózták:

Trump azt is követelte, hogy az utcai randalírozók legalább 10 évre kerüljenek börtönbe.

Egy tragikus haláleset után szabadult el a pokol

Az Egyesült Államok több nagyvárosában azt követően kezdődtek súlyos zavargások, hogy egy rendőri intézkedést követően meghalt egy férfi. A minneapolisi rendőrség később bejelentette: gyilkosság vádjával őrizetbe vették az intézkedésben részt vevő rendőrt. Úgy látszik, ez mégsem bizonyult elegendőnek a kedélyek lecsillapításához,

a tüntetőket az sem érdekli, hogy a meghalt férfi családja arra kért mindenkit, ne rombolják le a saját életterüket és a vállalkozásaikat.

Donald Trump legújabb tweetjeinek az egyikében határozott rendőri fellépésre szólított fel: "Rettenetes, hol vannak a letartóztatások és a hosszú börtönbüntetések?" Az elnök egy másik bejegyzésében rendet és törvényt követel, és felhívja a figyelmet arra, hogy a fosztogatás brutális méreteket öltött, és a Nemzeti Gárda hívását szorgalmazza. Több ezer katonát mozgósítottak.

Napok óta tartanak a zavargások az Egyesült Államokban Forrás: AFP/Samuel Corum

Az államügyész fia is kiállt az Antifa mellett

Közben Minnesota főállamügyészének fia nyíltan kifejezte támogatását az Antifa mellett, aki szerint a "fehér terroristák" állnak a gyújtogatások mögött, ezt pedig azzal próbálta alátámasztani, hogy a felgyújtott üzletek többsége fekete vagy bevándorló ember tulajdonában van.

A videókon azonban egészen más látszik. Tegnap például az Antifa agyonvert és megkövezett egy férfit, aki kétségbeesésében egy karddal próbálta megvédeni üzletét a fosztogató hordáktól, akik húszan estek neki a férfinak és verték meg brutálisan. A férfi egyébként fehér volt.

Az Antifát szélsőséges,

magukat baloldalinak mondó és antifasisztának nevező, anarchista gyökerű emberek alkotják.

Az Egyesült Államokban évek óta próbálnak káoszt és feszültséget okozni azzal, hogy faji ügyet csinálnak társadalmi kérdésekből. A PestiSrácok emlékeztetett arra, hogy az Antifa mozgalom egyik nagy pénzügyi támogatója Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa. Korábban egy fizetett aktivista azt is elmondta, hogyan tanítják nekik egy tüntetés megszervezését.

Egyre durvább a helyzet

Az Egyesült Államokban a helyzet egyébként már odáig fajult, hogy június 1-jén Washingtonban helyi idő szerint kb. 1:20-kor Trump elnököt a Fehér Házból egy föld alatti bunkerbe menekítették a gyújtogatások miatt.

A Fehér Ház környékét védő ügynökök közül többen megsebesültek az utcai harcokban. Egyes sajtóértesülések szerint autókba rejtett bombákat is kerestek.

Donald Trump korábban kijelentette, terrorszervezetnek nyilvánítaná az Antifát. Érdekes kérdés, hogy mennyire lehet ezt megtenni, hiszen a mozgalom nem rendelkezik központi vezetéssel, és látszólag egy szervezetlen, pusztán egyénekből álló szervezetről van szó, akiket kizárólag baloldali politikai nézeteik hoznak össze.

Hétfőre egyébként már 4400-ra emelkedett a zavargásokkal kapcsolatos őrizetbe vételek száma.

Már több ezer embert vettek őrizetbe a vandalizmusért Forrás: AFP/Samuel Corum

Újabb halálos áldozat

A káoszt a rendőrség és a Nemzeti Gárda közös erővel próbálta megállítani, az indulatok azonban csak napról napra erősebbek lesznek az amerikai emberekben, akik hétfőn a Kentucky államban lévő Louisville-ben emelték fel a hangjukat a hatóság erőszakos eljárása ellen, sőt tűzharcba is kerültek a helyi erőkkel.

Egy parkolóban összegyűlt csoportból ugyanis valaki az egyenruhásokra lőtt, akik azonnal viszonozták a tüzet, és egy embert agyon lőttek.

A helyzet súlyossága miatt az állam kormányzója bejelentette, azonnal független vizsgálatot kezdenek a részletek kiderítésére.

A kijárási tilalom ellenére voltak zavargások

Korábban Chicagóban a tüntetők kövekkel dobálták a rohamrendőröket, akik könnygázzal válaszoltak, és több embert letartóztattak. Itt egy amerikai zászlót is felgyújtottak.

Philadelphiában 13 rendőr sérült meg, és legalább 35 letartóztatás volt. Itt is kijárási tilalom van, akárcsak San Franciscóban, Portlandban, Atlantában, Louisville-ben és több másik városban. Miamiban ezt azután léptették életbe, hogy felgyújtottak egy rendőrautót.

A kijárási tilalom ellenére több amerikai nagyvárosban

- köztük például New Yorkban, Philadelphiában, Atlantában, Chicagóban, Denverben, Minneapolisban vagy Los Angelesben is - folytatódtak a zavargások vasárnap éjjel.