Szabadságharcos emlékművét gyalázták meg a szélsőséges tüntetők

George Floyd, USA, Amerikai Egyesült Államok, erőszak, rendbontás, tüntetés, demonstráció, Washington
WASHINGTON, DC - MAY 31: A man holds up his fist during a protest near the White House on May 31, 2020 in Washington, DC. Minneapolis police officer Derek Chauvin was arrested for Floyd's death and is accused of kneeling on Floyd's neck as he pleaded with him about not being able to breathe. Floyd was pronounced dead a short while later. Chauvin and three other officers, who were involved in the arrest. Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Felháborítónak nevezte Lengyelország washingtoni lengyel nagykövete azt, hogy a szélsőségesek tüntetéseinek résztvevői a lengyel és az amerikai szabadságharcok hőse, Tadeusz Kosciuszko emlékművét is megrongálták hétfőre virradóra a Fehér Ház előtt.
Vágólapra másolva!

– írta Piotr Wilczek a Twitteren. Felidézve, hogy Kosciuszko a 18. század második felében Lengyelország és az Egyesült Államok szabadságáért harcolt, és a nagykövet arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy az emlékművet minél hamarabb hozzák rendbe az eredeti állapotba.

Illusztráció Forrás: Alex Wong/Getty Images/AFP

A lengyel közszolgálati rádió amerikai tudósítója, Marek Walkuski hétfőre virradóan azt kérdezte a Kosciuszko-emlékműnél összegyűlt emberektől, miért lett az emlékmű a rongálások célja. A videofelvételen szereplő afroamerikai férfiak nem tudtak konkrét okot mondani, nem is tudták, kit örökít meg a szobor.

Egyikük úgy látta: az emberek "haragjukat, frusztrációjukat akarták kifejezni".

A másik megszólaló szerint a lengyeleknek nem kell megsértődniük a történtek miatt, hiszen "az emberek haragjukban mindenhol rongáltak".

Illusztráció Forrás: Sputnik via AFP/Artur Gabdrahmanov

Az Antoni Popiel lengyel szobrász műhelyében készült, a Történelmi Emlékhelyek Nemzeti Listáján (National Register of Historic Places) szerepelő Kosciuszko-emlékművet 1910-ben avatta fel William Taft akkori amerikai elnök a Fehér Ház előtti Lafayette téren.