Mától újra látogatható a Colosseum

Róma
A Colosseum
Vágólapra másolva!
"84 napos zárva tartás után ismét nyitva a Colosseum, a mai nyitás az új kezdet és a remény egyik jele Olaszország számára" - mondta el újságíróknak Alfonsina Russo, a Colosseumon kívül a Forum Romanumot, a Palatinus-dombot és Néró császár aranypalotáját magában foglaló régészeti park igazgatója az ünnepélyes nyitáskor. A parkba csak előzetesen, online vett jegyekkel lehet belépni, egyszerre 14 embert engednek be, majd 15 percenként egy újabb csoportot, kizárólag kísérettel.
Vágólapra másolva!

A Colosseum bejáratához "okoshőmérőket" szereltek fel, melyek nemcsak a testhőmérsékeletet mérik, hanem azt is felismerik, hord-e szájmaszkot a látogató és van-e nála fertőtlenítő gél. A lifteket folyamatosan takarítják.

Forrás: AFP/Elio Castoria

Változott a nyitva tartási idő is, 10.30-tól 19.15-ig fogadják a látogatókat, "hogy elkerüljék a közlekedésben a csúcsforgalom óráit" - tette hozzá Russo.

A kísérleti szakasz a hónap végéig tart, amikor újra megtárgyalják, lehet-e bővíteni a nyitva tartási időt.

Esti látogatások és zenés események lehetőségét is vizsgálják. Néró aranypalotája egyelőre zárva marad.

A régészeti park naponta legfeljebb 1600 turistát tud fogadni, a járvány előtti napi mintegy 20 ezerhez képest.


Russo idén jelentős visszaeséssel számol. A Colosseum látogatóinak 70 százaléka minden évben külföldi, tavaly 7,5 millióan voltak.

Kedden - szigorú biztonsági intézkedések mellett - ismét kinyit a Raffaello 1520-1483 című kiállítás a római Quirinale Istállók elnevezésű múzeumban, augusztus 30-ig lesz látogatható.

Szerdától újra nyitva a firenzei Uffizi Képtár, noha erősen korlátozzák az egyszerre beengedhetők számát: legfeljebb 450-en léphetnek be, ami a fele a március 8. előtti létszámnak.