Gyújtogattak a Fehér Ház környékén, könnygázzal oszlatták a tömeget az amerikai fővárosban hétfő hajnalban. A zavargások alatt az elnök, Donald Trump és a családja is a Fehér Házban volt, az épület óvóhelyébe menekítették egy időre Trumpot a sajtóhírek szerint.Tovább folytatódnak a szélsőségesek erőszakos demonstrációi Amerikában.

A középső ujjukat mutogató demonstrálók Washingtonban - a képre kattintva galéria nyílikForrás: AFP/Roberto Schmidt

Washingtonban helyi idő szerint este 11 órától kijárási tilalom lépett volna érvénybe, de nem sokkal előtte a Fehér Ház melletti utcákban már több mint ezren gyűltek össze és gyújtogatni kezdtek. A magukat tüntetőknek mondó vandálok több helyen is felszedték, gúlákba állították, majd meggyújtották a műanyag útakadályokat.

Az egyik utcában amerikai zászlót hajítottak az égő műanyagkockákra, és felgyújtották a Fehér Ház előtti park oldalánál lévő mobilvécéket is. Ez idő alatt a Fehér Házban volt az amerikai elnök és a családja is.

Az AP amerikai hírügynökség, egy neve elhallgatását kérő titkosszolgálati munkatársra hivatkozva azt jelentette, hogy Donald Trumpot a péntek esti zavargásokkor rövid időre egy olyan földalatti bunkerba vitték, ami terrortámadások esetén védi a mindenkori elnököt.

Lángok a Fehér Ház előtt - a képre kattintva galéria nyílikForrás: AFP/Samuel Corum

Ezt a Fehér Ház nem erősítette meg, de biztonsági kérdéseket és intézkedéseket soha nem hoznak nyilvánosságra, és soha nem is kommentál hivatalosan a titkosszolgálat vagy a mindenkori elnök hivatala.

Washingtonban azonban nemcsak a Fehér Ház körül gyújtogattak hétfő hajnalban, hanem a város boltokkal, lakóházakkal teli északnyugati negyedében is. Muriel Bowser polgármester, aki maga is afroamerikai, vasárnap délután a Nemzeti Gárdától kért erősítést a rendőrök munkájának megsegítésére.

Egy washingtoni étterem betört ablaka - a képre kattintva galéria nyílikForrás: AFP/Jose Luis Magana

Az igazságügyi minisztérium a Nemzeti Gárda katonáit a kábítószerellenes hivatal (DEA) és a különleges rendőrségi biztonsági szolgálat munkatársaival erősítette meg, vasárnap este pedig Ryan McCarthy, a védelmi minisztérium államtitkára további 1200 katonát rendelt az utcákra a zavargások megállítására.

A kijárási tilalom ellenére több amerikai nagyvárosban - köztük például New Yorkban, Philadelphiában, Atlantában, Chicagóban, Denverben, Minneapolisban vagy Los Angelesben is - folytatódtak a tüntetések vasárnap éjjel. Helyi sajtójelentések szerint országszerte több mint 4000 embert vettek őrizetbe. A letartóztatott vandálok között volt New York polgármestere, Bill de Blasio lánya is.

Felgyújtották a karbantartók épületét is a Fehér Ház közelében lévő Lafayette Parkban- a képre kattintva galéria nyílikForrás: AFP/Samuel Corum

Terjed az erőszak

Az Egyesült Államok több nagyvárosában voltak megmozdulások az elmúlt napokban, amiknek kiváltó oka az volt, hogy egy hete egy afroamerikai férfi meghalt egy durva rendőri intézkedés után. Ezt követően a tüntetéseket nagyon hamar erőszakos vandalizmus váltotta fel,a szélsőségesek fosztogatnak, gyújtogatnak, őrjöngenek az utcákon. Oaklandben, Kalifornia államban például ironikus módon egy afroamerikai szövetségi biztonsági őrt öltek meg, az 53 éves Patrick Underwoodot, miközben tüntetőktől védte a bíróság épületét. 

Teljesen leégett ez a bolt Minneapolisban, miután a tüntetők felgyújtották- a képre kattintva galéria nyílikForrás: AFP/Kerem Yucel

Afroamerikai polgármesterek vasárnapi nyilatkozataikban az erőszak helyett építő jellegű lépéseket sürgettek. "Amikor ilyen erőszakhullám önti el Amerikát, mint amilyet most látunk, akkor még azt is szem elől tévesztjük, hogy valójában miről is van szó" - fogalmazott Atlanta polgármester asszonya, Keisha Lance Bottoms.  A minnesotai St. Paul város polgármestere, Melvin Carter szerint  az afroamerikaiak dühe "előrelátható volt, érthető és jogos", de sajnos pusztító és elfogadhatatlan módon fejezik ki". Muriel Bowser, a szövetségi főváros, Washington polgármestere arról beszélt: a városvezetés "nagyon egyértelmű üzenetet küldött a tüntetőknek, azt, hogy joguk van az alkotmányban biztosított jogaik gyakorlásához, de nincs joguk ahhoz, hogy tönkretegyék a városunkat".Bowser elmondta, hogy "őrjítő pusztítás és rendzavarás" volt a városban.

Betört kirakatok és felgyújtott vagy éppen kifosztott üzletek maradnak a szélsőséges lázítók után, itt is éppen lopnak egy Los Angeles-i boltból - a képre kattintva galéria nyílikForrás: AFP/Valerie Macon

Donald Trump amerikai elnök a hétvégén több Twitter-bejegyzésében is sürgette az amerikai városok polgármestereit, hogy állítsák helyre a rendet. Egy másik bejegyzésében Trump azt írta: az általa az erőszak elszabadulásáért részben felelősnek tartott, magát antifasisztának nevező szélsőbaloldali Antifa-mozgalmat az Egyesült Államokban a terrorszervezetek listájára fogják tenni.