Nincs új halálos áldozata a koronavírusnak Spanyolországban

leisure pandemic Horizontal, koronavírus, Spanyolország
People enjoy an evening out at a beach bar on Barceloneta Beach in Barcelona on May 30, 2020 as the country begins to loosen a national lockdown to prevent the spread of the novel coronavirus. (Photo by Pau Barrena / AFP)
Vágólapra másolva!
Az országban 71 ember fertőződött meg a vírussal egy nap alatt. Az elmúlt egy hétben senki sem halt meg a koronavírus okozta fertőzés következtében hat tartományában, köztük a Baleár-szigeteken, Kantábriában és Murciában, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában.
Vágólapra másolva!

A Spanyol Egészségügyi Minisztérium közlése szerint hétfőn

nem volt újabb halálos áldozata

a koronavírus-járványnak az országban. Így a teljes halálozási szám 27 127 maradt - írja a Reuters.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján elmondta: a tartományokból hétfőn érkezett jelentések szerint vasárnap egyetlen halálos áldozata sem volt a vírusnak, de nem tartja kizárhatónak, hogy a hétvége miatt csúszás lehet az adatok közlésében.

Vasárnap 71 új beteget diagnosztizáltak koronavírussal, így az összesen megfertőződtek száma 239 638.

- közölte a járványügyi vezető.

Emberek a Barceloneta Beachen egy bárban, 2020. május 30-án Forrás: AFP/Pau Barrena

A spanyol temetkezési szolgáltatók szakmai szövetségének (AESPROF) hétfőn közzétett tájékoztatója szerint a hivatalos minisztériumi adatok nem tükrözik a halottak valós számát. Számításaik szerint eddig 43 985 ember halhatott meg a fertőzés miatt. Felmérésük tartalmazza a fertőzésgyanús, de vizsgálattal nem igazolt eseteket is, akik idősotthonokban, szociális intézményekben és saját lakásukban haltak meg. A szaktárca jelentésében ezek nem szerepelnek.

A kormány jövő keddi ülésén javaslatot fogad el arról, hogy a parlament hosszabbítsa meg a március 15. óta érvényben lévő szükségállapotot június 21-ig.

A tervek szerint a járványügyi korlátozásokat június végéig oldják fel fokozatosan és júliustól az országot újból megnyitják a nemzetközi turizmus előtt.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) közleménye szerint a külföldi turisták elmaradásával a dél-európai országot áprilisban mintegy hétmilliárd euró veszteség érte. A korábbi évek alapján több mint hétmillió látogatót vártak a határokon kívülről ebben az időszakban.

A gazdasági motorjának számító ágazatban már márciusban is komoly visszaesés történt, miután lezárták a határokat a járvány miatt.

Január és április között 10,6 millió külföldi turista érkezett, akik 11 milliárd eurót költöttek el, szemben a tavalyi 21,4 millió látogatóval, akik több mint 22 milliárd eurót hagytak az országban - írta az INE.

A korlátozások lazításával egyre több kulturális intézmény készül újra megnyitni kapuit. A színházak közül elsőként a madridi királyi színház (Teatro Real) jelentette be, hogy július elsejétől a Traviata előadásával folytatja a márciusban félbeszakadt évadot.