Ezekből az országokból mehetnek turisták Csehországba

koronavírus csehország
A teljesen elnéptelenedett Hradcanske tér a prágai vár előtt a koronavírus-járvány idején, 2020. április 29-én reggel.
Vágólapra másolva!
Csehország hétfőn azt közölte, hogy június 15-től újra megnyitja határait, miután bevezettek egy rendszert, ami koronavírus-veszély szerint külön kategóriába sorolja az egyes országokat. A legkevésbé veszélyes kategóriába 19 európai (főleg közép-, kelet- és délkelet-európai) ország került be. A legveszélyesebbnek Nagy-Britanniát és Svédországot minősítették, innen csak negatív koronavírusteszttel lehet az országba lépni, ellenkező esetben az érintettre kéthetes házi karantén vár.
Vágólapra másolva!

Csehország május 25-én a legtöbb korlátozást feloldotta, újranyitottak az éttermek és a szállodák is, azonban a turizmus előtt továbbra is zárva tartotta határait.

Csak az uniós országokban élő emberek léphettek be az országba, és csakis üzleti céllal, rövid időre.

Adam Vojtech a Twitteren megjelent bejegyzésében azt írta, hogy a cseh kormány hétfőn elfogadta a sajtó által szemafornak nevezett rendszert,

amely három - biztonságos, közepesen kockázatos és magas kockázatú - kategóriába sorolta az európai országokat.

A cseh állampolgárok szabadon utazhatnak Magyarországra, Ausztriába, Németországba, Lengyelországba, Szlovákiába, Romániába és Bulgáriába. Emellett biztonságos országoknak minősítették, vagyis zöld kategóriába sorolták Horvátországot, Görögországot, Ciprust, Svájcot, Finnországot, Norvégiát, Izlandot és a Balti-államokat.

Ezekből az országokból negatív koronavírusteszt nélkül is lehet Csehországba menni – írja a Reuters.

A teljesen elnéptelenedett Hradcanske tér a prágai vár előtt a koronavírus-járvány idején, 2020. április 29-én reggel Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Csehország narancssárga kategóriába tette Franciaországot, Spanyolországot, Portugáliát, Olaszországot, Írországot, Dániát, Hollandiát és Belgiumot. Eszerint a csehek korlátozások nélkül utazhatnak ezekbe az országokba,

azonban az onnan érkező külföldieknek negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk az országba lépés előtt.

A legveszélyesebb, piros kategóriába tartozik Nagy-Britannia és Svédország. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az onnan érkező külföldieknek, hanem az onnan visszatérő cseheknek is negatív koronavírustesztet kell bemutatniuk, mielőtt Csehország területére lépnek.

Csehországban hétfő estig 9286 ember fertőződött meg új koronavírussal, a betegségből 6642 ember már felgyógyult. Az áldozatok száma 321, és egy ideje már alig növekszik. Kórházban a betegséggel 123 embert kezelnek.