Nagy-Britanniában részlegesen újraindult az oktatás

koronavírus, London, Nagy-Britannia, Egyesült Királyság
LONDON, UNITED KINGDOM - MARCH 13: People wear medical masks as a precaution against coronavirus in central London, United Kingdom on March 13, 2020. There have been 596 confirmed cases across the country, but health officials have said they believe the actual number of people infected could be between 5,000 and 10,000. Ilyas Tayfun Salci / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Részlegesen újraindult hétfőn a tanítás a brit iskolákban, és egyes piacok is kinyithattak, miután a brit kormány valamelyest enyhítette a koronavírus-járvány megfékezését célzó, több mint két hónapja elrendelt korlátozásokat.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől az általános iskolák nulladik, első és hatodik osztályos tanulói térhettek vissza iskoláikba, de csak a szokásosnál kisebb, legfeljebb 15 fős osztálylétszámokkal kezdődhetett az oktatás.

Készülnek emellett tervek a tanítás szakaszos és korlátozott elkezdésére a tizedik és a tizenegyedik osztályokban, amik az angol-walesi rendszerben már a középiskolának felelnek meg.

Képünk illusztráció Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Ilyas Tayfun Salci

Hétfőtől kinyithattak a szabadtéri piacok és azok az autókereskedések is, amiknek van megfelelő szabadtéri bemutatóterük.

Két hét múlva, június 15-én az összes olyan üzlet is kinyithat, ami nem alapvető közszükségleti cikkeket árul.

Az éttermek, a pubok, a színházak és a mozik ugyanakkor továbbra is zárva tartanak, bár az éttermek házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.

Enyhültek a lakossági kapcsolattartást korlátozó előírások is.

Hétfőtől hatfős, nem egy háztartásban élő csoportok találkozhatnak szabadtéren, és nemcsak közterületen, hanem például magánházak kertjeiben is, bár a nem egy háztartásban élőknek továbbra is két méter távolságot kell tartaniuk egymástól.

A március 23-án érvénybe léptetett korlátozások alapján eddig kettőnél több, nem egy háztartásban lakó ember nem tartózkodhatott együtt közterületen, emellett a nem együtt élő családtagok és ismerősök sem látogathatták egymást.

Forrás: MTI/EPA/Vickie Flores

Az enyhítések előzményeként Boris Johnson miniszterelnök a múlt héten bejelentette, hogy teljesültek a nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésének feltételei.

A brit kormány által összeállított feltételrendszer sarkalatos elemei közé tartozik a halálozások és az új fertőzések számának folyamatos csökkenése, valamint az, hogy a kórházi kezelésre szorulók száma ne haladja meg az állami egészségügyi szolgálat (NHS) kapacitásait.

Az iskolák hétfői részleges nyitását azonban a felmérések szerint korántsem fogadta osztatlan támogatás. A legnagyobb brit közoktatási kutatóintézet - National Foundation for Educational Research - 1200 fős mintán elvégzett, hétfőn nyilvánosságra hozott vizsgálata kimutatta, hogy a szülők 46 százaléka nem akarja iskolába engedni gyerekeit, mivel továbbra is tartanak a járványtól.

Mindeközben folytatódnak a tiltakozások a brit kormány által jövő hétfőtől tervezett beutazási karanténintézkedés ellen.

Priti Patel brit belügyminiszter minapi bejelentése szerint június 8-ától kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is. A meghirdetett cél az, hogy miután Nagy-Britanniában immár jelentős mértékben visszaszorulóban van az új koronavírus okozta Covid-19-járvány, a külföldről beutazók ne indítsanak el egy újabb járványhullámot a fertőzés esetleges behurcolásával.

Simon McNamara, a Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (IATA) nagy-britanniai és írországi regionális igazgatója a The Times című konzervatív brit napilap hétfői kiadásának nyilatkozva kijelentette:

a terv az ország bezárásával érne fel, mivel ha valóban bevezetik a karanténintézkedést, miközben más országokban éppen most kezdik feloldani a hasonló korlátozásokat, Nagy-Britanniába senki nem fog utazni.

Az IATA felmérése alapján a britek 48 százaléka hajlandó lenne utazni a járvány lecsengése után már rövid idővel, de McNamara szerint minden bizonyíték arra utal, hogy a karanténintézkedés "megölné" a brit utazási ágazatot.

A brit polgári repülés szakmai szervezete, az Airlines UK hétfői nyilatkozata szerint a karantén "a legrosszabb, amit a brit kormány kitalálhatott", hiszen pontosan olyan időszakban léptetnék érvénybe, amikor más országok határaik újranyitására készülnek.