Újranyitottak az éttermek, bárok és kávézók Hollandiában, Luxemburgban nincs új fertőzött

Mouth Masks Mandatory On Public Transport In The Netherlands 1.5 meters COVID rules COVID-19 in the Netherlands, koronavírus, Hollandia, Amszterdam
First group of people are sitting on a terrace, during the first day of opening terraces in Amsterdam, The Netherlands, on June 1st, 2020. (Photo by Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A közösségi távolságtartás szabályainak szigorú betartása mellett hétfő déltől újranyitottak az éttermek, bárok és kávézók Hollandiában a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások újabb megszüntetésének köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Az éttermekben az előzetes foglalás kötelező,

egy vendéglátó helyiségben legfeljebb 30 ember tartózkodhat egyszerre az előírt másfél méteres távolság betartásával,

továbbá a vendéglátónak meg kell kérdeznie a vendégeket esetleges egészségügyi kockázat fennállásáról. A kültéri teraszokra azonban ezek a szabályok nem vonatkoznak.

Emberek ülnek a teraszon Amszterdamban, az újranyitás első napján, 2020. június 1-jén Forrás: NurPhoto via AFP/Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto/Romy Arroyo Fernandez

A holland közegészségügyi szolgálat legfrissebb adatai szerint az országban az utóbbi 24 órában hatan haltak meg a koronavírus-fertőzés miatt, az áldozatok száma közelít a hatezerhez. Kórházi ápolásra további hat embert vettek fel, intenzív osztályon 159 embert kezelnek.

Ez körülbelül a tizede a járvány csúcspontján intenzív ápolásra szorultak számának.

Az újonnan azonosított fertőzések száma 288.

A sajtójelentések szerint ez a szám a napokban erősen emelkedni fog, mivel az országban széles körben kiterjesztették a tesztelést. A hétvégén Hugo de Jonge egészségügyi miniszter sajtónyilatkozatban kérte fel az állampolgárokat, hogy forduljanak orvoshoz kivizsgálásra akár a legenyhébb panaszok esetén is.

Belgium

A szomszédos Belgiumban a kórházi felvételek száma nem emelkedett 50 fölé immár a tizedik egymást követő napon. A helyi sajtó arról adott hírt, hogy,

a kórházakban folyamatosan csökken a vírusfertőzéssel kezeltek száma.

A közegészségügyi szolgálat szerint vasárnapról hétfőre 19-en haltak bele a Covid-19-be, ez a szakértők szerint az évi normális elhalálozási átlagnak megfelelő érték. A fertőzést 24 óra leforgása alatt 136 ember kapta meg.

A belga kormány szerdán jelenti be a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások enyhítésének következő szakaszát.

Emberek ülnek a füvön a Luxembourg-kertben, 2020. május 31-én Forrás: Hans Lucas via AFP/Antoine Wdo / Hans Lucas/Antoine Wdo

Luxemburg

Luxemburgban 4020-an fertőződtek meg a járvány kitörése óta, és 110-en haltak bele a Covid-19-be. A hétvégén sem új fertőzésről, sem halálesetről nem tájékozatott a helyi sajtó.