A közösségi távolságtartás szabályainak szigorú betartása mellett hétfő déltől újranyitottak az éttermek, bárok és kávézók Hollandiában a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások újabb megszüntetésének köszönhetően.

Az éttermekben az előzetes foglalás kötelező, 

egy vendéglátó helyiségben legfeljebb 30 ember tartózkodhat egyszerre az előírt másfél méteres távolság betartásával, 

továbbá a vendéglátónak meg kell kérdeznie a vendégeket esetleges egészségügyi kockázat fennállásáról. A kültéri teraszokra azonban ezek a szabályok nem vonatkoznak.

Emberek ülnek a teraszon Amszterdamban, az újranyitás első napján, 2020. június 1-jénForrás: NurPhoto via AFP/Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto/Romy Arroyo Fernandez

A holland közegészségügyi szolgálat legfrissebb adatai szerint az országban az utóbbi 24 órában hatan haltak meg a koronavírus-fertőzés miatt, az áldozatok száma közelít a hatezerhez. Kórházi ápolásra további hat embert vettek fel, intenzív osztályon 159 embert kezelnek. 

Ez körülbelül a tizede a járvány csúcspontján intenzív ápolásra szorultak számának. 

Az újonnan azonosított fertőzések száma 288.

A sajtójelentések szerint ez a szám a napokban erősen emelkedni fog, mivel az országban széles körben kiterjesztették a tesztelést. A hétvégén Hugo de Jonge egészségügyi miniszter sajtónyilatkozatban kérte fel az állampolgárokat, hogy forduljanak orvoshoz kivizsgálásra akár a legenyhébb panaszok esetén is.

Belgium

A szomszédos Belgiumban a kórházi felvételek száma nem emelkedett 50 fölé immár a tizedik egymást követő napon. A helyi sajtó arról adott hírt, hogy, 

a kórházakban folyamatosan csökken a vírusfertőzéssel kezeltek száma. 

A közegészségügyi szolgálat szerint vasárnapról hétfőre 19-en haltak bele a Covid-19-be, ez a szakértők szerint az évi normális elhalálozási átlagnak megfelelő érték. A fertőzést 24 óra leforgása alatt 136 ember kapta meg.

A belga kormány szerdán jelenti be a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások enyhítésének következő szakaszát.

Emberek ülnek a füvön a Luxembourg-kertben, 2020. május 31-énForrás: Hans Lucas via AFP/Antoine Wdo / Hans Lucas/Antoine Wdo

Luxemburg

Luxemburgban 4020-an fertőződtek meg a járvány kitörése óta, és 110-en haltak bele a Covid-19-be. A hétvégén sem új fertőzésről, sem halálesetről nem tájékozatott a helyi sajtó.