Titkolózni kezdett a svéd járványügyi hatóság, miután megbuktak a baloldali kormány járványügyi intézkedései

2020.06.02. 16:35

Ahogy a svéd védekezési modell kudarca egyre nyilvánvalóbbá vált, egyre nagyobb titoktartás övezte az állami intézkedéseket, és folyamatosan csökkent az átláthatóság. A statisztikák azonban annál árulkodóbbak: az országban már 4500 közelében van a halottak száma, a fővárosban pedig az előző évi halálozások dupláját mérték a járvány alatt - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Kedden 775 új fertőzöttet regisztráltak, utoljára április 30-án volt ennél több.

A svéd Közegészségügyi Hatóság elfordult az átláthatóság és a nyilvánosság elvétől a koronavírus-járvány alatt, ahogy egyre egyértelműbbé vált, hogy a nyájimmunitás-stratégiájuk megbukott.

A SamhallsNytt arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatóság korábban minden üléséről és járványkezelési stratégiájának tervéről jegyzőkönyvet vett fel, amit utána közzé is tett, azonban a járványhelyzet második hónapjának végére ezeket egyre nagyobb mértékben, majd lényegében teljesen titkosították. Az átláthatóság elősegíti a felelősségre vonhatóságot, ami egy demokratikus társadalom alapja, egy járványhelyzet alatt ez kiemelt fontosságú lenne - írja a cikk.

Inger von Rosen a hatóság képviseletében a Sveriges Radionak adott interjújában arra hivatkozott, hogy az információk közzététele nagy adminisztratív teherrel járna, és meggátolná a hatóság dolgozóit abban, hogy "szabadon beszélhessenek". Azoknak a hangoknak, akik azt állítják, hogy a svéd stratégia túl kockázatossá vált, Anders Tegnell a Telegraphban azt üzente, "a vakcinába vetett hit is kockázatos, és a karanténok kihúzása egy esetleges oltás megérkezéséig nem annyira fenntartható, mint a svéd modell."

Anders TegnellForrás: Origo

A V4NA cikke kitér arra is, hogy a statisztikák a hatóságok helyett is sokat mondanak, hiszen az ország több mint 4400 koronavírusos halálesetet és több mint 38 ezer fertőzést regisztrált. Az SVT továbbá összevetette az idősotthonokban történt halálesetek számát a korábbi években mért halálozásokkal, és arra jutott, hogy legalább 30 százalékkal növekedett a halálok száma a legveszélyeztetettebb lakossági csoport körében, a stockholmi régióban pedig a 100 százalékot is elérte.

napokban a Századvég készített elemzést a svéd válságkezelésről. Miközben világszerte egyre gyarapodik azon országok száma, amelyek az időben meghozott szigorú korlátozásaiknak köszönhetően fokozatosan elkezdik az élet, valamint a gazdaság újraindítását, addig a koronavírus-járvány szabadon bocsátásáról hírhedt Svédországban a tagadhatatlan egészségügyi katasztrófahelyzet mellett már megjelentek a gazdaságot érintő repedések is - írták. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK