Szabadon utazhatnak a németek június 15-től az unión belül

2020.06.03. 12:18

A német kormány június 15-től visszavonja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió valamennyi tagországára kiadott utazási figyelmeztetését - jelentette be Heiko Maas külügyminiszter szerdán Berlinben.

Az utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést országonként összeállított tájékoztatók, és javaslatok váltják fel.

Az EU-s tagállamok mellett a schengeni övezet EU-n kívüli országai, és az Egyesült Királyság esetében is ezt a megoldást alkalmazzák.

Szabadon utazhatnak az EU-n belül a németekForrás: AFP/Oliver Berg

A figyelmeztetés visszavonásának feltétele, hogy az adott állam ne korlátozza a külföldiek belépését. Azonban az országonkénti javaslatok is tartalmazhatnak figyelmeztetést.  Így például az Egyesült Királyságba utazástól továbbra is nyomatékosan eltanácsoljuk a németeket, mert ott két hétre karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki belép az ország területére - mondta a német külügyminiszter, aki hozzátette, hogy Spanyolországban egyelőre beutazási tilalom van, várhatóan június 21-ig, és Norvégiába sem engednek be még külföldieket. Amint változnak a szabályok, a német kormány is tájékoztatóval, javaslatokkal váltja fel a figyelmeztetést.

Autós mozi a lipcsei Pittlerwerke kulturális központban 2020. május 28-án, a koronavírus-járvány idején.Forrás: MTI/AP/DPA/Peter Endig

Június 15-től a járványhelyzettől függően változhat az egyes országok besorolása. Az utazástól eltanácsoló figyelmeztetést akkor adnak ki ismét, ha az adott országban meghaladja a 100 ezer lakosonkénti 50-et az utóbbi hét napon regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

Heiko Maas hangsúlyozta, hogy amint az általános figyelmeztetés sem volt utazási tilalom, úgy a tájékoztatók és javaslatok sora sem jelent meghívást utazásra. Az embereknek önállóan, felelősen kell dönteniük, és tudniuk kell, hogy a kormány nem indít ismét olyan nagyszabású hazaszállítási műveletet, mint a járvány elején, kora tavasszal, amikor külföldön rekedt németek tömegeit juttattuk vissza hazájukba -

- fogalmazott a német külügyminiszter, aki elmondta az is, hogy az úgynevezett harmadik országokról - az EU, a schengeni övezet és az Egyesült Királyság területén kívüli térségek államairól - szóló figyelmeztetést egyelőre nem vonják vissza, ebben az ügyben bevárják az Európai Bizottság javaslatait.
A német kormány március 17-én példa nélküli módon a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki a koronavírus-járvány miatt.

A hazaszállítási műveletben 240 ezer embert mentettek ki.

Graffitit bámul egy kisfiú a németországi Hamm városában 2020.05.25-én.Forrás: AFP/Ina Fassbender

A koronavírus-járvány előtt a németeket az utazás világbajnokaiként tartották számon. Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez (Deutscher Reiseverband -DRV) tartozó cégek szolgáltatásait tavaly 55,2 millió ügyfél vette igénybe.

Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt.

A szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek el külföldön.