Öt rendőrt öltek meg tálibok Afganisztánban

2020.06.03. 11:17

Tálib fegyveresek támadásában öt rendőr meghalt, köztük a körzeti rendőrparancsnok, az Afganisztán keleti részén fekvő Paktia tartományban.

A Paktia tartomány rendőrségének szerdai közlése szerint előző este, Szajid Karam körzet külterületén, egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában meghalt Mohammed Homajun helyi rendőrfőnök és egy rendőr. A gépkocsioszlopban haladó jármű egy rendőrségi ellenőrzőpont elleni támadás helyszínére tartott. Ez utóbbi hegyvidéki területen három rendőr meghalt a lázadók rajtaütésében.

A beszámoló szerint a rendőri erők fellépése nyomán a szélsőségeseket sikerült kiszorítani a körzetből. A támadók veszteségeket szenvedtek, de a tájékoztatásból nem derült, ki hogy annak mértéke mekkora volt.

Paktia tartomány, amely számos összecsapás és pokolgépes merénylet helyszíne volt, 100 kilométerre délre fekszik a fővárostól, Kabultól. Május 14-én a tartomány székhelyén, Gardezben egy kormányzati épület elleni robbantásos merényletben öt civil meghalt, ötven katona és civil pedig megsebesült.

Afgán tálib harcosok ünnepelik az USA és a tálibok között 2020. március 2-án aláírt békemegállapodást (képünk illusztráció)Forrás: NurPhoto via AFP/Wali Sabawoon/NurPhoto/Wali Sabawoon

A közép-ázsiai ország déli részén fekvő Kandahár tartományban szerdán kilenc utas meghalt, amikor egy távolsági busz mellett robbanószerkezet lépett működésbe - mondta a terület kormányzójának szóvivője. Öt másik utas megsebesült.

A tájékoztatás szerint ez már a harmadik pokolgépes merénylet volt azóta, hogy a tálibok a muzulmán böjti hónapot követően tűzszünetet hirdettek az íd el-fitr háromnapos ünnep idejére. Sem a kormányoldal, sem a szélsőségesek nem hosszabbították meg a fegyvernyugvás hatályát. Úgy tűnik, hogy egyik fél sem akar visszatérni a teljes mértékű hadműveletekhez. A szélsőségesek a merényletek elkövetését sem tulajdonították saját embereiknek.

Tizenhét szélsőséges, pokolgépes merényletekre készülő fegyverest vettek őrizetbe Kabulban - számolt be szerdán az ország belügyminisztériuma. A közlemény szerint a hatóságoknak tíz útmenti aknát és házilag előállított robbanószerkezetet sikerült hatástalanítani a főváros különböző pontjain.
A fővárosban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és a tálib felkelők számtalan támadást hajtottak végre a fővárosban, a terrorcselekményeknek rengeteg halálos áldozata volt, civilek és katonák egyaránt.