Öt rendőrt öltek meg tálibok Afganisztánban

tálib, Afganisztán
Afghan Taliban fighters and villagers attend a gathering as they celebrate the peace deal signed between US and Taliban in Laghman Province, Alingar district on March 2, 2020. The agreement was signed in Doha, Qatar, by US Special Representative for Afghanistan Reconciliation Zalmay Khalilzad -- the chief US negotiator in the talks with the Taliban -- and Mullah Abdul Ghani Baradar -- the Taliban's chief negotiator. Secretary of State Mike Pompeo witnessed the signing. (Photo by Wali Sabawoon/NurPhoto) (Photo by Wali Sabawoon/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Tálib fegyveresek támadásában öt rendőr meghalt, köztük a körzeti rendőrparancsnok, az Afganisztán keleti részén fekvő Paktia tartományban.
Vágólapra másolva!

A Paktia tartomány rendőrségének szerdai közlése szerint előző este, Szajid Karam körzet külterületén, egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában

meghalt Mohammed Homajun helyi rendőrfőnök és egy rendőr.

A gépkocsioszlopban haladó jármű egy rendőrségi ellenőrzőpont elleni támadás helyszínére tartott. Ez utóbbi hegyvidéki területen három rendőr meghalt a lázadók rajtaütésében.

A beszámoló szerint a rendőri erők fellépése nyomán a szélsőségeseket sikerült kiszorítani a körzetből. A támadók veszteségeket szenvedtek, de a tájékoztatásból nem derült, ki hogy annak mértéke mekkora volt.

Paktia tartomány, amely számos összecsapás és pokolgépes merénylet helyszíne volt, 100 kilométerre délre fekszik a fővárostól, Kabultól. Május 14-én a tartomány székhelyén, Gardezben

egy kormányzati épület elleni robbantásos merényletben öt civil meghalt, ötven katona és civil pedig megsebesült.

Afgán tálib harcosok ünnepelik az USA és a tálibok között 2020. március 2-án aláírt békemegállapodást (képünk illusztráció) Forrás: NurPhoto via AFP/Wali Sabawoon/NurPhoto/Wali Sabawoon

A közép-ázsiai ország déli részén fekvő Kandahár tartományban

szerdán kilenc utas meghalt, amikor egy távolsági busz mellett robbanószerkezet lépett működésbe

- mondta a terület kormányzójának szóvivője. Öt másik utas megsebesült.

A tájékoztatás szerint ez már a harmadik pokolgépes merénylet volt azóta, hogy a tálibok a muzulmán böjti hónapot követően tűzszünetet hirdettek az íd el-fitr háromnapos ünnep idejére. Sem a kormányoldal, sem a szélsőségesek nem hosszabbították meg a fegyvernyugvás hatályát. Úgy tűnik, hogy egyik fél sem akar visszatérni a teljes mértékű hadműveletekhez. A szélsőségesek a merényletek elkövetését sem tulajdonították saját embereiknek.

Tizenhét szélsőséges, pokolgépes merényletekre készülő fegyverest vettek őrizetbe Kabulban

- számolt be szerdán az ország belügyminisztériuma. A közlemény szerint a hatóságoknak tíz útmenti aknát és házilag előállított robbanószerkezetet sikerült hatástalanítani a főváros különböző pontjain.
A fővárosban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és a tálib felkelők számtalan támadást hajtottak végre a fővárosban, a terrorcselekményeknek rengeteg halálos áldozata volt, civilek és katonák egyaránt.