Új kormánya van Koszovónak

2020.06.03. 15:17

Megszavazta a koszovói parlament az ország új kormányát szerdán Pristinában. Az új miniszterelnök, Avdullah Hoti a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezését ígéri.

A jobbközép Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) politikusának kormányára a 120 tagú törvényhozás 61 képviselője szavazott igennel. Avdullah Hoti azt ígérte, hogy a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezése a kölcsönösség elvén alapul majd, és nem lehet területcserére, vagy határváltoztatásra számítani a két ország között.

Avdullah Hoti, Koszovó miniszterelnöke.Forrás: AFP/Armend Nimani

Hoti ígéretet tett arra is, hogy megszüntetik az előző kormány által bevezetett százszázalékos vámot a Szerbiából érkező árukra, és helyrehozza a kapcsolatot Belgráddal, hogy folytatódhasson a kis balkáni állam euróatlanti integrációja.Albin Kurti kormánya március végén, két hónappal a beiktatása után bukott el a bizalmi szavazáson, egyebek mellett a Szerbiával fenntartott viszony, másrészt a koronavírus-járvány rossz kezelése miatt.

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen felállított fertőtlenítő-alagúton megy keresztül egy nő Mitrovicában 2020. április 7-én.Forrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

A járvány miatt korábban nem lehetett tudni, hogy ismét előrehozott választást kell-e tartani Koszovóban, vagy anélkül is meg lehet-e szavazni az új kormányt. Miután az alkotmánybíróság múlt héti állásfoglalásában lehetővé tette az új kormány megalakítását választás nélkül, a parlament szerdán összeült, és rövid vita után meg is szavazta az új kormányt.
A leváltott Albin Kurti, és pártja az Önrendelkezés utcai tiltakozásokat jelentett be.