Új kormánya van Koszovónak

vote politics Horizontal Avdullah Hoti, prime minister candidate and leader of the Democratic League of Kosova (LDK), speaks to the press in Pristina during early parliamentary elections in Kosovo on June 11, 2017. - Kosovo began voting for a new parliame
Avdullah Hoti, Koszovó miniszterelnöke.
Vágólapra másolva!
Megszavazta a koszovói parlament az ország új kormányát szerdán Pristinában. Az új miniszterelnök, Avdullah Hoti a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezését ígéri.
Vágólapra másolva!

A jobbközép Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) politikusának kormányára a 120 tagú törvényhozás 61 képviselője szavazott igennel. Avdullah Hoti azt ígérte, hogy

a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezése a kölcsönösség elvén alapul majd, és nem lehet területcserére, vagy határváltoztatásra számítani a két ország között.

Avdullah Hoti, Koszovó miniszterelnöke. Forrás: AFP/Armend Nimani

Hoti ígéretet tett arra is, hogy

megszüntetik az előző kormány által bevezetett százszázalékos vámot a Szerbiából érkező árukra, és helyrehozza a kapcsolatot Belgráddal, hogy folytatódhasson a kis balkáni állam euróatlanti integrációja.

Albin Kurti kormánya március végén, két hónappal a beiktatása után bukott el a bizalmi szavazáson, egyebek mellett a Szerbiával fenntartott viszony, másrészt a koronavírus-járvány rossz kezelése miatt.

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen felállított fertőtlenítő-alagúton megy keresztül egy nő Mitrovicában 2020. április 7-én. Forrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

A járvány miatt korábban nem lehetett tudni, hogy ismét előrehozott választást kell-e tartani Koszovóban, vagy anélkül is meg lehet-e szavazni az új kormányt.

Miután az alkotmánybíróság múlt héti állásfoglalásában lehetővé tette az új kormány megalakítását választás nélkül, a parlament szerdán összeült, és rövid vita után meg is szavazta az új kormányt.

A leváltott Albin Kurti, és pártja az Önrendelkezés utcai tiltakozásokat jelentett be.