Több amerikai városban folytatódott a fosztogatás és a káosz

2020.06.03. 09:55

New Yorkban és Portlandban több összecsapás is volt a baloldali radikálisok és a rendfenntartók között. Több hónapos szervezés áll az erőszakos megmozdulások mögött.

Tovább folytatódott a baloldali radikálisok fosztogatása és gyújtogatása az Egyesült Államokban keddről szerdára virradó éjjel. New Yorkban a kijárási tilalom ellenére is utcára mentek a tüntetők. Egy neves márkákat áruló üzletet is megpróbáltak kifosztani.

Arra is volt példa, hogy a tüntetők és a fosztogatók csaptak össze egymással. 

A városban mindezek ellenére lényegesen nyugodtabb volt az éjszaka, mint korábban. 

A New York-i rendőrség egyébként kedden arról tett közzé közleményt, hogy hírszerző osztályuk szerint több hónapos szervezés áll az erőszakos megmozdulások mögött. Vagyis a George Floyd halála miatti feketejogi megmozdulásokat nem a spontán népfelháborodás, hanem precíz szervezés eredményezte. Eoin Lenihan elemző szerint ennek a szervezőmunkában - és az Antifa mozgalom pozitív, jogvédői imázsának kialakításában - hathatósan közreműködött a mainstream média is. 

Folytatódtak a zavargások az Egyesült ÁllamokbanForrás: AFP/Joseph Prezioso

Vita a demokraták között

Időközben komoly vita alakult ki Andrew Coumo, New York állam kormányzója és Bill de Blasio, New York város polgármestere között. A kormányzó közölte, hogy bármikor eltávolíthatja a polgármestert, ha nem képes biztosítani a rendet.  Coumo szerint azzal a 38 ezer rendőrrel, aki New Yorkban van, biztosítani lehet a rendet. A dolog érdekessége, hogy mindketten a Demokrata Párt politikusai. 

A korábbi New York-i polgármester, Rudy Giuliani pedig arról beszélt, hogy a New York-i kormányzónak el kellene távolítani az "inkompetens" jelenlegi polgármestert, Bill de Blasiót posztjáról a városban zajló zavargások és fosztogatások miatt. 

Jelentősebb összecsapásról Portlandből érkezett hír. Az Oregon állambeli városban könnygázt is be kellett vetnie a rendőröknek a radikálisokkal szemben. 

Trump mögött a csendes többség

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az amerikai szavazók nagy többsége - köztük a demokrata szavazók többsége - támogatja, hogy a Nemzeti Gárdát bevetik a zavargásokra válaszul (sőt, a kutatás nem is használja a zavargás szót, tiltakozásokat és tüntetéseket említ). A többség azt is támogatja, hogy a hadsereget is bevessék - írja a Breitbart. A Morning Consult kutatása egyértelműen igazolja, hogy a csendes többség Donald Trump elnök mögött van- az elnök is így értékelte az eredményt.

Egyre több amerikainak van elege az anarchista randalírozókbólForrás: AFP/Angela Weiss

Éppen tüntetőket küldtek haza az egyik kaszinónál, amikor fejbe lőttek egy rendőrt, írta meg a Fox News. A 29 éves Shay Mikalonis a társaival a Circus Circus kaszinónál próbálta hazaküldeni az embereket, amikor a 20 éves Edgar Samaniego az utca túloldaláról lövöldözni kezdett a rendőrökre és fejbe lőtte Mikalonist.

Életveszélyben van, egyelőre nem tudják, túléli-e a sérülést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK