Különleges felhatalmazást kért az Antifa elleni nyomozáshoz a DEA, az amerikai drogellenes ügynökség. Szakértők szerint azért vonták be őket, mert a beépített nyomozóik évek óta jelen vannak abban a szubkultúrában, amelyből a mostani zavargások irányítói jönnek.

Miután William Barr főügyész szombaton bejelentette, hogy két szövetségi ügynökség: az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) és az Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverek Forgalmával Foglalkozó Iroda (ATf) is segíteni fogja az FBI kormányellenes tüntetők elleni nyomozását, a DEA most különleges felhatalmazást kér az Igazságügyi Minisztériumtól - írja a 888.hu.

Kétoldalas memorandumot küldött a drogügyekben eljáró helyettese William Barr legfőbb ügyésznek, amelyben azt kéri, hogy a kormány biztosítson különleges, információmegosztásra irányuló jogköröket a szövetségi Kábítószer-ellenes Hivatalnak (DEA), amelyet a főügyész bevont az Egyesült Államok-szerte zajló fosztogatások, erőszakos megmozdulások szervezői és végrehajtói ellen indított nyomozásokba.

Fedett nyomozóktól származó információkat osztanának meg

A DEA-t kifejezetten a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, és különösen a szervezett bűnözői csoportok körében folytatott kábítószer-kereskedelem elleni fellépésre hozták létre,

országos lefedettsége a Szövetségi Nyomozóirodáéval (FBI) vetekszik.

A mostani memorandumból, amelyben Timothy J. Shea többletjogosultságokat kér a DEA-nek, kiderül, hogy a kábítószer-ellenes ügynökség leginkább eddigi tudásbázisával és kapcsolatrendszerével segítené az FBI nyomozását. A főügyésznek címzett kérés ugyanis azok alól a titkosítási protokollok alól kér felmentést, amelyek alapján egyes – főként saját beépített fedett nyomozóiktól származó – információk szövetségi ügynökségek közötti átadását korlátozzák.

Átfedések lehetnek a kábítószer-kereskedőkkel

Az engedély birtokában a DEA, amelynek nyomozói esetenként hosszú évek óta élnek álnéven drogbandák tagjaiként, a fedett zsaruk által beszerzett titkosított információkat adhatnák át az FBI-nak, ami több amerikai biztonságpolitikai szakértő szerint is arra utal, hogy

a zavargások szervezői, vagyis az Antifa-szervezetek és a kábítószer-kereskedelem szereplői között komoly átfedések találhatóak.

Antifa-tüntetők május elsején KölnbenForrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Christoph Hardt/Geisler-Fotopres

Ez persze adhatna némi magyarázatot arra az esztelen és brutális erőszakhullámra, amely egyre csak terjed az Amerikai Egyesült Államokban.