Meg kell őrizni a nyelvi és kulturális kisebbségi közösségeket

Vágólapra másolva!
A nyelvi és kulturális kisebbségi közösségek alapjogai, valamint egyenjogúságuk biztosítása mellett állt ki a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége csütörtöki, az MTI-hez is eljuttatott memorandumában.
Vágólapra másolva!

A Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége elnöke, Deák Ernő és alelnökei, Bihari Szabolcs és Klement Kornél közös, 17 országos szervezetüknek és valamennyi európai parlamenti képviselőnek megküldött, négy nyelven - németül, franciául, angolul és magyarul - írt memorandumukban felhívták az Európai Unió szervei, illetve a nemzeti parlamentek és kormányok figyelmét arra, hogy békés fejlődés az élet minden területén csakis összehangolt, kiegyensúlyozott érdekegyeztetésen alapulhat.

Úgy fogalmaztak:

a demokratikus pluralizmus jegyében meg kell őrizni "közös hazánk", Európa szellemi, nyelvi, kulturális sokszínűségét, ezáltal életképességét.

Ezért a Párizs környéki békekötések 100., és a második világháború befejezésének 75. évfordulóján halaszthatatlannak nevezték a "lét és értelem szabta emberi fejlődés átértékelését", új alapokra helyezését a teljes egyenjogúság alapján.

Meggyőződésük szerint alapelvként meg kell őrizni a történelmi folyamatok során kialakult nyelvi és kulturális közösségeket - hangsúlyosan az "önkényesen meghúzott" államhatárok mögött létrehozott nemzeti kisebbségeket - természetes jogaikban és önálló életvitelükben.

Az államnemzetekhez hasonlóan őket is megilleti a teljes politikai, jogi, társadalmi és kulturális egyenjogúság.

Ezt egész Európában elengedhetetlen követelménynek, a jövőbeni kiegyensúlyozott, feszültségmentes fejlődés zálogának tekintik. Az Európai Uniónak "elnapolhatatlan feladata", sőt, kötelessége az idevágó alapelvek kidolgozása, alkotmányjogi megalkotása és kivitelezése.