Szerbiában bezártak az ideiglenes járványkórházak

2020.06.04. 10:38

Tovább enyhülnek a nyugat-balkáni országokban a korlátozások. Szerbiában bezártak a járványkórházak. Montenegróban egy hónapja nem regisztráltak új esetet, már az óvodák és bölcsődék is újra működnek.

Szerbiában szerdáról csütörtökre 11 454-ről 11 523-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A járványügyi szakemberek szerint itt az ideje az összes korlátozás feloldásának, mert szerintük a szerbiai állampolgárok felelősségteljesen viselkedtek, nincs szükség további tiltásokra. Bezárták a belgrádi, az újvidéki és a nisi vásárcsarnokban kialakított ideiglenes járványkórházakat is.

Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter a koronavírus-járvány miatt könyökérintéssel üdvözli az ápolónőket egy katonai kórházban a szerbiai Nisben 2020. április 12-énForrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium/-

Koszovóban egy nap alatt 1123-ról 1142-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A koronavírus-járvány tartamával azonos hosszúságú ideje tartó belpolitikai válság megoldódott talán szerdán, amikor a parlament megszavazta az új kormányt,  amely hatékonyabban tud fellépni a járvány és a Szerbiával fenntartott kapcsolat kezelésében is.

Bosznia-Hercegovinában csütörtökre 2535-ről 2551-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek szám.

Koronavírus-tesztelésre várnak emberek egy szarajevói kórház előtt 2020. április 27-énForrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Egy hónapig tartó vita után az ország vezetőinek sikerült megállapodniuk abban, hogyan osszák el egymás közt a Nemzetközi Valutaalaptól kapott 330 millió eurós támogatást, amelyet a koronavírus-járvány kezelésére kell fordítani, így  jelentős összegekkel segíthetők a járvány által leginkább sújtott gazdasági ágazatok. 

Montenegróban egy hónapja nem regisztráltak új esetet, a járványhelyzetet is megszüntették, három hónapos szünet után csütörtöktől az óvodák és bölcsődék is újra működnek.