Július elejétől fokozatosan meg lehet nyitni az EU külső határait

2020.06.05. 16:35

Július elejétől, megfelelő óvintézkedések bevezetésével, meg lehet nyitni az Európai Unió külső határait, miután a közösségen belüli határzárakat június végig feloldottuk - jelentette ki a belügyekért felelős uniós biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek pénteki videokonferenciáján.

Ylva Johansson, a belügyekért felelős uniós biztos elmondta, hogy a miniszterek egyetértettek abban, hogy a külső határok megnyitásának fokozatosan kell megtörténnie, és a folyamatot uniós szinten össze kell hangolni.

A belső határzárak feloldásáról azt közölte, hogy a társadalmi és fizikai távolságtartásra továbbra is szükség van.

Határellenőrök ellenőriznek járműveket a litván-lett határátkelőnél, a litvániai Salociai közelében 2020. május 15-énForrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Hozzátette, hogy az egészségügyi hatóságok szerint nincs egyértelmű indok az Európai Unión belüli utazások további korlátozására, sem a határátkelőkön végzett ellenőrző intézkedésekre. 

Leszögezte, hogy a legtöbb tagállam június közepétől feloldja az unión belüli határzárait, azonban tiszteletben kell tartani azokat az országokat, amelyek még nem állnak készen erre.