Lengyel történész: A magyarok a határok megváltoztatása nélkül képesek egyesülni

2020.06.05. 15:51

Antall József és Orbán Viktor politikájának eredményeként a magyarok a határok megváltoztatása nélkül képesek egyesülni - szögezi le a trianoni békeszerződésről szóló, lengyelül és magyarul megjelenő könyvében a Magyarországon élő lengyel író, költő, történész, Konrad Sutarski.

A lengyelországi Waclaw Felczak Intézet hírportálján pénteken a "Trianon 100 éve, gyógyul-e már Európa nyílt sebe?" című könyv részletét közölték, a szerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából megjelentetett anyagok egyikeként. A könyvet az intézet idén adja ki. 
A részlet áttekinti az 1989 utáni magyar kormányok viszonyát a Trianon után a határon túl rekedt magyarsághoz.  

Konrad Sutarski, Magyarországon élő lengyel író, költő, történész.Forrás: YOUTUBE

Sutarski kitér többek között az MSZP-SZDSZ-kormányok időszakára, amely nem járult hozzá Antall József nemzetegyesítő elképzelésének további fejlődéséhez. 
A 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás során a liberális baloldal arcul csapta a Kárpát-medencének azokat a lakóit, akiknek feje fölött Trianonban áthelyezték a határokat, és meghiúsította, hogy legalább ilyen módon kapcsolódjanak a megcsonkított anyaországhoz  - írja Sutarski.

A Fidesz 2010 utáni politikájának gazdasági eredményei lehetővé tették saját, szuverén külpolitika folytatását, ami hozzájárult az elszakított nemzetrészek támogatásának növeléséhez és az együttműködések erősítéséhez, egyúttal az összmagyarság határváltoztatások nélküli egyesítéséhez - áll a könyvben.

A legfontosabb eseménynek a szerző a kettős állampolgárságról szóló 2010-es törvényt nevezi, kiemelve a térségbeli együttműködés erősítését is. Antall és Orbán kitartó, okos politikájának eredményeként a magyarok a határok megváltoztatása nélkül képesek egyesülni, és egyre erősebbé válni. A történelmi igazságtalanságok ellenére Magyarország tudja, hogy az erőpolitika nem vezet sehova, ezért egyesíti nemzete minden részét a határok fölött átívelően  - állapítja meg Sutarski, aki szerint a szomszédos országokon, Románián és Ukrajnán is múlik, hogy a versailles-i Trianon-palotában kötött békediktátum, ez az élő seb Európa testén, beheged-e már, vagy tovább fog gennyesedni. 

Konrad Sutarski (1934) költő, esszéista, műfordító, történész a Szenyán Erzsébet és Sutarski Szabolcs által magyarra átültetett könyv első fejezeteiben áttekinti Trianon történelmi előzményeit és következményeit. Külön fejezetekben tér ki az első világháború végi lengyel-magyar kapcsolatokra, és kiemeli, hogy miután az Egyesült Államok külön, a trianoni békeszerződés tartalmával megegyező megállapodást kötött a magyar állammal, az egykori Szovjet-Oroszország képviselői pedig nem vettek részt a versailles-i tárgyalásokon, 

lényegében Lengyelország az egyetlen állam, amely soha nem ratifikálta a trianoni szerződést.