Legalább harmincan meghaltak a trópusi viharok miatt Közép-Amerikában

2020.06.05. 04:52

Legalább harminc halottja van az Amanda és a Cristóbal nevű trópusi viharoknak Közép-Amerikában - közölték a salvadori és a mexikói hatóságok csütörtökön.

Salvadorban huszonheten vesztették életüket súlyos esőzések következtében, és három ember eltűnt. Több mint 12 ezer embert kellett menhelyekre vinni. Helyi értesülések szerint egy hétfős családot temetett maga alá egy földcsuszamlás San Salvadortól tíz kilométerre délkeletre.

A heves esőzés sok helyen megnehezíti a mentési munkálatokat. Az ítéletidő Guatemalában két, Mexikóban pedig további egy ember életét követelte.

Földcsuszamlás áldozatait keresik a salvadori Santo Tomasban június 3-ánForrás: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Sura

Az Amanda nevű trópusi vihar a hétvégén tombolt heves esőzéssel a térségben, és okozott mindenek előtt San Salvadorban földcsuszamlásokat és árvizeket, illetve több fát is kidöntött. A hét elején egy újabb trópusi vihar alakult ki a Mexikói-öbölben. A Cristóbal alig 300 kilométerre a dél-mexikói Campeche városától alacsony légnyomású ciklonná szelidült.

Az amerikai meteorológiai szolgálat ugyanakkor további trópusi viharokra figyelmeztetett, amelyek akár az Egyesült Államokat is elérhetik. Az idei hurrikánszezonban, amely hivatalosan hétfőn kezdődött el, ez már a harmadik trópusi vihar, ami szakértők szerint összefüggésben lehet a klímaváltozással és különösen heves idényre utalhat.