Csak egy ember halt meg egy nap alatt a járvány miatt Spanyolországban

2020.06.06. 20:18

Spanyolországban meghaladta a 241 ezret a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szombaton.

A szaktárca összesítése szerint a tegnapi 177 után az elmúlt napon 164 új esetet jelentettek a tartományok.
A halálos áldozatok száma elérte a 27 135-öt, ez csupán eggyel több, mint a pénteki adat. 67-en az elmúlt egy hétben haltak meg a SARS-CoV-2 vírus következtében. 

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkban szüreteli a cseresznyét egy gazdálkodó.Forrás: MTI/EPA/EFE/Juanjo Martin

A járvány során eddig több mint 124 ezren kerültek kórházba, közülük több mint 11 ezren szorultak intenzív terápiás ellátásra.
A legtöbb fertőzöttet, 69 562-őt, a fővárost is magába foglaló, 6,5 millió lakosú madridi autonóm közösségben azonosították. A legkevesebb esetet, 1616-ot a másfél milliós Murcia tartományban igazolták.Spanyol sajtóértesülések szerint a nyilvános helyeken kötelező marad a szájmaszk viselése azután is, hogy két hét múlva lejár a járvány miatt három hónapja bevezetett szükségállapot. A szabályszegőkre akár 100 eurós (34484 forint) bírságot is kiróhatnak.

A kormány várhatóan kedden ismerteti azt a szabályozás-tervezetet, amellyel a járványügyi intézkedések feloldása után szavatolná a biztonságot.A spanyol fővárosban három hónap szünet után szombaton újranyitottak a legnagyobb múzeumok. Az előzetes internetes regisztrációval már napokkal a nyitás előtt beteltek a férőhelyek.

Látogatók állnak Diego Velázquez spanyol festőművész (1599-1660) Az udvarhölgyek (Las Meninas) című festménye előtt az újranyitott madridi Prado Múzeumban.Forrás: MTI/EPA-EFE/Mariscal

A járványügyi óvintézkedések miatt például a világhírű Prado múzeum 1800 látogatót fogadhat a korábbi napi kilencezer helyett. A képtár korlátozta a látogatható termek számát, és a legnépszerűbb műveit átcsoportosította, hogy így is megtekinthetők legyenek. A közönséget a padlóra ragasztott jelek figyelmeztetik a kétméteres távolság betartására és a kötelező maszkviselésre.