Biztossá vált, hogy Joe Biden az idei demokrata elnökjelölt

2020.06.06. 07:21

Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke a keddi előválasztásokon megszerezte a szükséges számú voksot, s ezzel a szükséges számú delegátust ahhoz, hogy ő legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson. Ezt maga a politikus jelentette be péntek éjjel kiadott közleményében. Súlyos botrányok terhelik Obama volt alelnökének kampányát.

Kedden több tagállamban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban tartottak előválasztást a republikánusok és a demokraták egyaránt, s a demokrata választásokat mindenütt Biden nyerte, és meglett az elnökjelöltté választáshoz szükséges delegátusa. A delegátusok azok a küldöttek, akik az előválasztásokon megszerzett mandátumuk jogán voksolnak a párt elnökjelölt-állító országos konvencióján. Nyolc tagállamban és az Egyesült Államok tengerentúli területein még hátravannak az előválasztások.

A pártelit őt akarta

Biden tehát nyert, igaz, már nem volt vetélytársa, hiszen Bernie Sanders vermonti szenátor áprilisban visszalépett a versengésből.

Sanderst sokáig esélyesként emlegették, de a pártelit nem szerette, Bident preferálták, a többi jelöltaspiráns is rendszeresen őt támadta, és amikor világossá vált, hogy veszélyt jelenthet Bidenre, egymás után léptek vissza Obama volt alelnökének a javára (vagy jelentették be, hogy támogatják) a szuperkedd előtt, ahol egyszerre több államban is szavaznak, és óriási súlya van az eredményeknek. Biden végül nyert is a pártelit támogatása mellett. Sanders 2016-ban ugyanilyen ellenszélben próbálkozott a jelöltség megszerzésével, gyakorlatilag a semmiből Hillary Clinton komoly ellenfele lett, de végül Clinton lett a jelölt - és elveszítette a választást Donald Trump ellen.

Joe BidenForrás: AFP//Jim Watson

Botrányok

Obama volt alelnökének a kampányát komoly botrányok terhelik már most. Komoly korrupciós botrány derült ki róla Ukrajnában - Hangfelvételek kerültek elő, melyek azt bizonyítják, hogy fia ukrajnai üzleti érdekeit védve megzsarolta az akkori ukrán vezetést, melytől azt követelte, hogy mondassák le az akkori főügyészt, aki az ellen az ukrán gázipari vállalat ellen nyomozott, ahol Hunter Biden az igazgatótanács tagja volt. Az ügyész végül "lemondott", idén februárban pedig azzal vádolta meg egy nyilatkozatban Joe Bident, hogy tavaly Görögországban meg akarta mérgeztetni higannyal.

Bident több alkalommal vádolták már szexuális zaklatással (itt és itt olvashat eseteket), ezeket azonban eddig mégis meg tudta úszni következmények nélkül, legutóbb viszont egy újabb komoly ügy került elő, amely minden bizonnyal nem zárult még le. Bár Biden mindent megtett ennek érdekében, a munkatársai komoly nyomást gyakoroltak a baloldali, baráti sajtóra, konkrétan átírattak egy cikket, mert Bidennek nem tetszett. Előfordult, hogy végighazudott egy nagygyűlést a hatásvadászat érdekében, a közelmúltban pedig rasszista megjegyzést tett egy interjúban a műsorvezetőnek. 

Joe Biden korábban kétszer próbálkozott a demokrata elnökjelöltség megszerzésével, de se 1988-ban, se 2008-ban nem járt sikerrel.