Tizenegy rendőrtiszttel végzett egy út mentén elhelyezett pokolgép az északkelet-afganisztáni Badahsán tartományban - közölte Szanaulláh Rúháni rendőrségi szóvivő szombaton.

Az áldozatok egyike egy helyi rendőrparancsnok volt.

Az egyenruhások éppen megtámadott társaik segítségére siettek, amikor járművük mellett működésbe lépett a robbanószerkezet.

A tálibok több biztonsági ellenőrzőpontra csaptak le a tartományban található Has körzetben - tájékoztatott Rúháni.

A harcokban négy szélsőséges is életét vesztette, köztük a körzetparancsnok.

Badahsán tartomány legalább 30 százalékát a tálibok tartják ellenőrzésük alatt. Míg a felkelők a dohai egyezmény értelmében felfüggesztették az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő elleni támadásaikat, az afgán csapatok elleni erőszak fokozódott. Afgán és nyugati források adatai szerint a tálibok több mint 4500 támadást hajtottak végre a dohai megállapodás aláírása óta.

Az egyezményben a nemzetközi haderő fokozatos kivonását irányozták elő biztonsági garanciákért cserébe. Emellett szorgalmazták a tálibok és a kormány közötti béketárgyalások megkezdését egy fogolycserét követően.

Az afgán kormány által szabadon engedett tálibok az afganisztáni Herátban 2020. május 26-án. Asraf Gáni afgán elnök március 11-én írt alá rendeletet ötezer tálib szabadlábra helyezéséről, a felkelők pedig ezer katona elengedésébe egyeztek be, de a fogolycserét többször elhalasztottákForrás: MTI/EPA/Dzsalil Rezaji

Az afgán kormány eddig 2710 tálib rabot engedett el, míg a szélsőségesek közel 460 fogoly szabadságát adták vissza.

A szélsőséges iszlamista tálibok 1996 és 2001 között irányították Afganisztánt, amíg a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő amerikai beavatkozás el nem távolította őket a hatalomból. Azóta igyekeznek megdönteni a Nyugat támogatását élvező kabuli kormányt, amelyet Washington bábjának tartanak.