Az indiai fővárosban, Újdelhiben vasárnap elrendelték, hogy a kórházi ágyak többségét a helyieknek kell fenntartani az új típusú koronavírus-járvány miatt.

A hét utolsó napján Indiában 9971 új fertőzöttet jelentettek, és összesen 246 628 ember mintája lett pozitív a járvány kezdete óta, amivel India az ötödik a világon a fertőzöttek számát tekintve. Újdelhiben mutatták ki az összes eset mintegy tizedét, ezzel a főváros a Mumbainak otthont adó Maharástra és a déli Tamil Nadu állam után az ország harmadik legfertőzöttebb része."Delhi nagy bajban van. Az esetek száma gyorsan emelkedik" - jelentette ki vasárnap videoüzenetében Arvind Kedzsrival, a fővárosi térség miniszterelnöke bejelentve, hogy a város által üzemeltetett ágyakat és a magánkórházak ágyait is a helyieknek kell fenntartani. 

Védőmaszkot viselő nő Újdelhiben.Forrás: MTI/EPA/Haris Tjagi

Ha mindenki elött megnyitjuk Delhi kórházait, akkor a delhiek hova mennek, ha elkapják a koronavírust? - érvelt Kedzsrival.
Az újdelhiben kezelt betegek 60-70 százaléka általában vidéki, és a legtöbben azért kezeltetik magukat a fővárosban, mert az országban ott a legjobbak a kórházak. A 20 milliós városban körülbelül 8000 olyan kórházi ágy van, amely alkalmas a koronavírusos betegek kezelésére, és a felük már foglalt. 60 kórházból 11 már megtelt.A helyi kormányzat elrendelte, hogy a koronavírusos tünetet mutató minden fővárosi beteget fel kell venni a kórházakba, miután a közösségi médiában az újdelhiek közül sokan arra panaszkodtak, hogy megtagadták tőlük a kórház ellátást.

Védőmaszkos járókelők Újdelhiben.Forrás: MTI/EPA/Haris Tjagi

Bár az esetek száma továbbra is emelkedik, India hétfőn megnyitja a bevásárlóközpontokat, éttermeket és imahelyeket, de távolságtartást ellenőrizni fogják.