Ha nem lenne nyilvánvaló, hogy Brüsszel baloldali főpolgármestere pimasz tudatossággal elő akarta segíteni, hogy a radikális baloldal az amerikai városok és Párizs után Brüsszelben is nyugodtan tomboljon, azt is lehetne írni: Philippe Close főpolgármester nem túlságosan bölcs ember. De hát tudta, mit csinál. Nagyon is. Nehéz feltételezni, hogy egy politikus komolyan azt gondolta, látva az amerikai és a francia rombolásokat, hogy Belgiumban majd tartják magukat a tüntetők azokhoz a feltételekhez, amelyeket előírtak a tüntetés engedélyezéséhez. Azaz: két méternél nem állnak közelebb egymáshoz és "statikus módon" tüntetnek, vagyis nem is mennek ide-oda. A végeredmény ismert: feldúlt Brüsszel, kifosztott és lerombolt üzletek, megtámadott rendőrök és minden felelősséget hárító szervezők.

A baloldali brüsszeli főpolgármester, Philippe Close tehát úgy engedélyezte a tüntetés megtartását, ha a „tömeg statikus marad", és a távolságtartás (a tüntetők csak 1.5-2 méteres távolságban állhatnak egymás mellett) szabályait is betartják, valamint maszkot is viselnek a tüntetők.

A Le Soir értesülése szerint már péntek estig 7 ezren jelezték a Facebookon, hogy részt vesznek a tüntetésen, szakemberek szerint pedig akkor nyilvánvaló volt, hogyképtelenség ekkora tömeget „statikus" helyzetben tartani, és a távolságtartás szabályait sem tartja be senki.

Philippe Close szocialista brüsszeli főpolgármester természetesen mindezt pontosan tudta, azonban úgy gondolta, hogy az ő politikai érdekeinek tökéletesen megfelel, ha a radikális baloldalt az utcára engedi tüntetni. A főpolgármesterről korábban már megírtuk, hogy a koronavírus elleni harcban gyakorlatilag láthatatlan volt, és nem tett semmit ellene, semmilyen érdemi intézkedést nem hozott, legfeljebb fényképeken pózolt és Facebook-propagandát folytatott, miközben Belgiumban lakosságarányosan a legtöbben haltak meg a koronavírus-járvány miatt (június 6-i adatok szerint 9580-an haltak meg) a világon. (Igaz, a gyakorlatilag nem is védekező Svédországban feltehetően még drámaiabb lesz a végeredmény.)

A Monsieur Showbiz' becenéven közismertté vált - Lady Gagával és a Trónok harca díszletében fotózkodó - , bevallottan marxista főpolgármester a botrányt és korrupciót halmozó belga szocialisták egyik utolsó bástyájaként most a legújabb „divatnak" is hódolt, és engedélyezett egy olyan tüntetést, amelyet eredetileg George Floyd tragikus halála és a Belgiumban lényegében nem létező rendőri erőszak elleni harc ihletett, legalábbis elvben, de amelyről jól tudjuk, hogy a radikális baloldal manipulatív módszereivel kisajátította és a végletekig manipulálja, most már világszerte. Egymással össze nem függő ügyeket akarnak összekapcsolni, miközben céljuk az anarchia. A brüsszeli tüntetésre egyébként úgy adtak engedélyt, hogy a még most is hatályban lévő belga korlátozó intézkedések alapján egyszerre csak 4 fő tartózkodhatna egy helyen.

Philip Close, Brüsszel főpolgármestereForrás: Le soir

Az UCLouvain egyetem szélsőbaloldali antropológusa, Martine Vander Elst szerint „rendszerszerű rasszista rendszer" van Belgiumban is, és a lakosság kezdi megérteni, hogy a rendszert szolgáló rendőrség monopolizálja az erőszakot, a „legitim állami erőszakot". Vagyis, ha a rendőrség fenntartja a rendet, az a radikális baloldal szerint már önmagában erőszak. Jól ismerős hívószak ezek. Az antropológus, aki a tüntetést szervező „Mawda Bizottság"-nak is tagja, elismeri, hogy nagyon kevés tanulmány áll rendelkezésre a belgiumi rendszerszerű rasszizmusról és rendőri erőszakról, és a belgák többsége azt gondolja, hogy kizárólag egy amerikai jelenségről van szó. „A vasárnapra szervezett „Black Lives Matter"-tüntetés ebben változást fog hozni", mondta - érezhetően reménykedve - a szervező bizottság tagja. 

Elemzők szerint a tüntetés szervezőinek az a célja, hogy George Floyd tragikus halálát összemossák Adil halálával, amelyre egy rendőrségi üldözés során került sor a legszigorúbb kijárási korlátozások idején még áprilisban. Ahogy arról az Origo akkor beszámolt, a kijárási tilalmat (is) megszegő bevándorló, a 19 éves Adil meghalt, amikor a rendőrök üldözték. Nem állt meg a robogójával, az igazoltatás elől elmenekült, és menekülés közben megelőzött egy furgont, de nem vette észre, hogy szembejön egy másik rendőrautó. Adil halálát követően valóságos polgárháborús állapotok alakultak ki Anderlechtben és általános rendőrségellenes hangulat alakult ki a negyed migránsok lakta részében.

Tüntetők és rendőrök csapnak össze Brüsszelben, 2020. június 7-én.Forrás: AFP/Aris Oikonomou

A helyzet kísértetiesen hasonlít arra, ami Párizsban alakult ki Adama Traoré 2016-os halála miatt. A Párizsban illegálisan szervezett és lebonyolított tüntetést „megszállta" a szélsőbaloldali black-block, a francia kifejezéssel „hivatásos törők és zúzók" társasága, és valósággal fölgyújtottak, leromboltak mindent, ami az útjukba került. Az Origo erről itt írt.

Aztán, ahogy várható volt, a méltóságteljesnek ígért brüsszeli tüntetés fosztogatássá, pusztítássá alakult Brüsszelben - az alábbi videón egy rendőrautót támadnak meg, kövekkel dobálják.

 A magukat békésnek nevező tüntetők éppen kirakatot törnek be, fosztogatnak:

 És egy ékszerüzlet - lerombolva, kifosztva: