Megölte magát a dél-tajvani Kaohsziung városi tanácsának elnöke szombat este, miután a helyi polgármester elsöprő vereséget szenvedett a leváltását célzó - heves vitákkal kísért - voksoláson.

Hszu Kun-juan a kaohsziungi rendőrség szerint 17. emeleti lakásából ugrott ki néhány órával azt követően, hogy bejelentették szövetségese, Han Kuo-ju polgármester vereségét. Han Kuo-juhoz hasonlóan a 63 éves Hszu Kun-juan is a legfőbb ellenzéki párt, a Kuomintang politikusa.

Elvesztette az elnökválasztást

Han Kuo-ju Facebook-oldalán arról írt, hogy a szíve majd megszakad a gyásztól. "Nagyon-nagyon gyászolok, nincsenek szavaim arra, amit a szívemben érzek" - olvasható a politikus bejegyzésében.
Han Kuo-ju azzal vádolta a kormányzó Demokratikus Haladó Pártot, hogy lejárató kampányt folytatott ellene, hogy kiszorítsa a polgármesteri tisztségből. A politikus ugyanis a Kuomintang jelöltjeként alulmaradt a januári elnökválasztáson Caj Jing-ven hivatalban lévő államfővel szemben.

Leváltották a párt éléről

A Kuomintang baráti Kína-politikája népszerűtlen a tajvani lakosság körében, ezért a párt márciusban új vezetőt választott a reformer Johnny Csiang személyében, aki részvétét fejezte ki Hszu Kun-juan halála miatt és nyugalomra intett a Han Kuo-ju polgármester vereségével járó szombati voksolást követően.
"A tanácsi elnök hirtelen halála miatt attól tartunk, hogy a társadalmi ellentétek fokozódtak" - hangoztatta Johnny Csiang.

Ne találgassanak!

A szigetország függetlenségét támogató Demokratikus Haladó Párt megdöbbenve fogadta a tanácsi elnök haláláról szóló értesülést, és felszólította az embereket, hogy az eset körülményeiről ne kezdjenek találgatásokat, míg a rendőrség nem zárja le a nyomozást az ügyben.