Vízágyút is bevetettek a rendőrök a rájuk támadó baloldali szélsőségesekkel szemben Brüsszelben

Brüsszel, 2020. június 7. Rendőrök mennek a tüntetők után a Black Lives Matter (a Fekete életek számítanak) mozgalom melletti szolidaritás kifejezéseként tartott tüntetés után Brüsszelben 2020. június 7-én. MTI/AP/Olivier Matthys
Vágólapra másolva!
Vízágyút is bevetettek belga rendőrök a sörösüvegekkel és macskakövekkel rájuk támadó baloldali szélsőségesekkel szemben egy - az Egyesült Államokban kibontakozott tiltakozáshullámhoz kapcsolódó - tömegtüntetés után. A rendbontók gyújtogatnak, kirakatokat törnek be, és üzleteket fosztanak ki - közölte a helyi média vasárnap.
Vágólapra másolva!

A megmozdulást a belga főváros igazságügyi palotája előtt tartották, ami rendőrségi információk szerint kezdetben incidens nélkül zajlott. A rendezvény végén

tüntetők mintegy százfős elvonuló csoportja rendőrautókat dobált meg és támadt rendőrökre

az igazságügyi palotától mintegy 500 méterre található Porte de Namur nevű kereszteződés közelében. A helyszín Brüsszel elsősorban bevándorló lakta kerülete, az úgynevezett Matonge-negyed közelében fekszik.

Rohamrendőrök egy bevásárlóutcában Brüsszelben. Az utcában a tüntetők felgyújtották a szemeteskukákat, és betörték az üzletek ajtaját Forrás: MTI/AP/Olivier Matthys

A város felett rendőrségi helikopter körözött. Ilse Van de Keere, a brüsszeli rendőrség szóvivője azt mondta,

a rendbontók szemeteseket, kartondobozokat gyújtottak. Több üzlet jelentős károkat szenvedett, miután kirakataikat betörték és kifosztották. A környéket lezárták. A rendőrség vízágyúkat használt a tömeg oszlatására. Sokan megsebesültek, köztük egy újságíró

- közölte.

Philippe Close, Brüsszel főpolgármestere Twitter-üzenetében korábban a zavargások azonnali felszámolására szólította fel a rendőrséget. A késő esti órákban közétett üzenetében azt írta, ez idáig 150 embert állítottak elő. Bejelentette: a főváros hétfőn keresetet nyújt be a rendbontók ellen, valamint a károsult üzlettulajdonosokkal felveszi a kapcsolatot.

A La Libre Belgique című belga napilap arról számolt be, hogy vasárnap szintén megmozdulást tartottak 1200 ember részvételével az észak-belgiumi Antwerpenben, valamint a nyugat-belgiumi Gentben mintegy 750 fő részvételével.

Rendőrök mennek a tüntetők után a 2020. június 7-én tartott tüntetés után Brüsszelben Forrás: MTI/AP/Olivier Matthys

Utóbbi tüntetést a kongói területeket gyarmatosító korábbi belga uralkodó, II. Lipót szobrának közelében tartották.

Mivel a rendezvényt nem jelentették be, a szervezőknek 350 eurós (mintegy 120 ezer forint) büntetést kell fizetniük - közölték.

A keleti országrészben található Hasselt városában mintegy 200 fő gyűlt össze a fekete amerikai férfi halálára emlékezve. A résztvevők II. Lipót szobrához vonultak, az alak fejét fehér kendővel takarták le. A rendőrség beszámolója szerint ezeken a helyszíneken nem kellett beavatkozniuk, a megmozdulások minden incidens nélkül zajlottak. A belga média arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben és hónapokban II. Lipótot ábrázoló több köztéri alkotást is megrongáltak belgiumi városokban, ahogy

ismeretlen tettesek csütörtökön az egykori király szobrát az általa alapított Brüsszel közelében található Afrika-múzeum kertjében.

Ezt megelőzően szerdán az észak-belgiumi Ekerenben álló szobrot gyújtották fel, miután a múlt hétvégén vörös festékkel lelocsolták. II. Lipót Gentben található mellszobrát szintén vörös festékkel öntötték le, és ráírták, hogy "Nem kapok levegőt", a fekete bőrű amerikai férfi halálára utalva.

A fővárosban található belga földrajzi társaság épületét szintén vörös feliratokkal mázolták össze. A feliratok arra emlékeztetnek, hogy a falakon belül működő kartográfiai vállalat készítette az 1885-től két évtizeden keresztül a király személyes tulajdonát képező kongói terület térképét.

Vízágyút vetett be a rendőrség Hamburgban is egy vasárnapi tüntetésen, miután a belvárosban több helyszínen rendőrökre támadtak fekete ruhát és maszkot viselő szélsőségesek, és a rendőröket gyalázó transzparenseket feszítettetek ki. Berlinben pedig csaknem 100 embert őrizetbe vettek rendbontás és erőszak miatt. A tömegből kövekkel, palackokkal dobálták meg a rendőröket és a járókelőket, többen megsebesültek, köztük egy fotóriporter.