Elismerte a kormányzó: New York lakói rémületben élnek a fosztogató tüntetők miatt

Tüntetés, zavargás, George Floyd, 2020, USA, Egyesült Államok, tűz
A protester raises a fist near a fire during a demonstration outside the White House over the death of George Floyd at the hands of Minneapolis Police in Washington, DC, on May 31, 2020. - Thousands of National Guard troops patrolled major US cities after five consecutive nights of protests over racism and police brutality that boiled over into arson and looting, sending shock waves through the country. The death Monday of an unarmed black man, George Floyd, at the hands of police in Minneapolis ignited this latest wave of outrage in the US over law enforcement's repeated use of lethal force against African Americans -- this one like others before captured on cellphone video. (Photo by Samuel Corum / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Gárda és a rendőrség megerősített jelenléte csökkentette a vandalizmust és a fosztogatásokat a tüntetéseken - jelentette ki Chad Wolf amerikai ügyvezető belbiztonsági miniszter vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában. Közben a minneapolisi önkormányzat úgy döntött, hogy feloszlatja a rendőrséget, New Yorkban pedig a város csökkenti a rendőrség anyagi támogatását. Paul DiGiacomo, a New York-i rendőrség nyomozói részlegének elnöke azt nyilatkozta: bármely rendőrség finanszírozásának megvonása "recept a katasztrófára".
Vágólapra másolva!

A New York-i rendőrség nyomozói részlegének elnökéhez hasonlóan nyilatkozott vasárnap Andrew Cuomo, New York állam kormányzója is. Emlékeztetett arra, hogy

New York város utcáit az elmúlt napokban elárasztották a vandálok, a gyújtogatók és a fosztogatók, s a város lakói rémületben éltek. Vajon ha nincsenek rendőrök, ki fékezné meg ezeket az erőszakos embereket?

- fogalmazott a kormányzó.

Kerítéssel védik az ablakokat az 5. sugárúton New Yorkban az erőszakos tüntetőktől Forrás: Brazil Photo Press via AFP/William Volcov/William Volcov

Bill de Blasio, New York város demokrata párti polgármestere vasárnap bejelentette: csökkenti a rendőrség költségvetését, s az összeget a városban élő afroamerikaiak szociális helyzetének javítására fordítja. Hasonló döntést hozott pénteken Los Angeles szintén demokrata párti polgármestere, Eric Garcetti is. A minneapolisi önkormányzat pedig úgy döntött,

feloszlatja a rendőrséget

- jelentette be vasárnap Lisa Bender, a városi tanács elnöke. Bender, a baloldali többségű városi tanács több tagjával együtt egy minneapolisi parkban rendezett nagygyűlésen jelentette be a döntést. Mint mondta: "eltökéltek vagyunk abban, hogy véget vessünk városunk és a minneapolisi rendőrség mérgező viszonyának".

Erőszakos tüntetők Washington D.C.-ben Forrás: AFP/Samuel Corum

Közben Chad Wolf amerikai ügyvezető belbiztonsági miniszter vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában hangsúlyozta: "nem véletlenül csökkent az erőszakos tüntetések, az erőszakos fosztogatások és az erőszakos lázongások aránya". Ez azért van így, mert idejében léptünk, együttműködtünk a tagállamok kormányzóival, a helyi polgármesterekkel annak érdekében, hogy biztosítsuk a számukra szükséges rendfenntartó erőket - fogalmazott. Majd azt kérdezte a műsorvezetőtől:

el tudja-e képzelni, hogy mi történt volna, ha a kormányzat nem tesz semmit, ha nem növelte volna meg a rendőri jelenlétet például a szövetségi fővárosban, Washingtonban és környékén, valamint az amerikai nagyvárosokban?

Akkor ma még több erőszakos tüntetés lenne, még több templomot gyújtanának fel, vagyis szerintem megfelelően cselekedtünk - szögezte le.

Kifosztott üzlet Long Beachen, Kaliforniában Forrás: AFP/Apu Gomes

A műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy vajon Donald Trump elnök miért akarta bevetni a katonaságot is, Chad Wolf azt felelte: erről akkor esett szó, amikor úgy látszott, hogy megfékezhetetlen az erőszak.