Német miniszter: Európába irányuló migránshullámokhoz vezethet a járvány Afrikában

2020.06.08. 13:43

Az Európai Unió felé tartó menekülthullámok keletkezhetnek Afrikában a koronavírus-járvány miatt, ezért a közösségnek haladéktalanul a kontinens segítségére kell sietnie - mondta Gerd Müller, a nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős német miniszter egy hétfőn ismertetett nyilatkozatában.

Brüsszel nem várhat, amíg összeomlanak egész országok, zavargások kezdődnek és ellenőrizetlen menekülthullámok indulnak Afrikában - mondta Gerd Müller a Rheinische Post című német lapnak a nemzetközi fejlesztéspolitikai ügyekért felelős tagállami miniszterek tanácsának hétfői videokonferenciája elé időzített nyilatkozatában.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa kiemelte, hogy Afrikában nem csak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kell küzdeni, mert már a kórokozó megjelenése előtt is drámai élelmezési és gazdasági válság volt. A munkanélküliség tömeges, 

hiány van élelmiszerből és vetőmagból, és a kontinens keleti részén sáskajárás pusztítja a termést. Így milliók éheznek, mire a vírus megérkezik 

- mondta.

Halálfejes szájmaszkot visel egy dél-afrikai férfi járművében Johannesburgban 2020. március 17-énForrás: MTI/AP/Themba Hadebe

Számos afrikai ország egészségügyi rendszerének a járvány nélküli normál üzemmód is túl nagy kihívás - tette hozzá a miniszter, idézve egy ENSZ-tanulmányt, amely szerint  az egészségügyre világszerte fordított kiadások csupán 2 százaléka jut az afrikai ellátórendszerekre. Rámutatott, hogy míg Németországban a 83,1 millió lakosra több mint 30 ezer intenzív ellátási ágy és ugyanennyi lélegeztetőgép jut, az 50 milliós Kenyában mindössze 80 kórházi ágy alkalmas intenzív ellátásra, és az egész országban 120 lélegeztetőgép van.

Afrikai migránsok a Kanári-szigetek Gran Canaria szigetén, Mogan kikötőjében 2020. május 26-ánForrás: MTI/EPA-EFE/Elvira Urquijo A.

Az európai szolidaritás eddig csak befelé irányult, a kontinens államai között érvényesült, és az EU egyetlen cent pótlólagos forrást sem mozgósított az afrikai élelmezési és gazdasági válság enyhítésére. Ezen változtatni kell,  az EU-nak el kell indítania egy azonnali programot Afrika és a közel-keleti térség támogatására - mondta a német miniszter, hozzátéve, hogy segélyekre és a stabilizációt szolgáló hitelekre is szükség van.

Afrika mind az 54 országát együttvéve az utóbbi időszakban hozzávetőleg naponta 7200 új SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki. Az esetek nagyjából felét egyetlen országban, Dél-Afrikában regisztrálták. Az igazolt fertőzések viszonylag alacsony száma legfőképpen a koronavírustesztek alacsony számával magyarázható, és azt a reménységet, hogy a fiatal népességű kontinenst elkerüli a járvány, egyre inkább felváltják a várható súlyos fejleményekről szóló figyelmeztetések - áll a Rheinische Post hírportálján közölt összeállításában.