Indiában újra megnyitják az üzletközpontokat és az éttermeket

Védőmaszkot viselő emberek várják a buszt a nyugat-indiai Mumbaiban 2020 június 8-án. India legtöbb államában elkezdték enyhíteni a koronavírus-járvány miatt két hónappal ezelőttt bevezetett korlátozásokat.
Mumbai, 2020. június 8. Védőmaszkot viselő emberek várják a buszt a nyugat-indiai Mumbaiban 2020 június 8-án. India legtöbb államában elkezdték enyhíteni a koronavírus-járvány miatt két hónappal ezelőttt bevezetett korlátozásokat, annak ellenére, hogy továbbra is növekszik az új fertőzöttek száma. MTI/AP/Rafik Makbúl
Vágólapra másolva!
Indiában a legtöbb államban újra megnyithattak hétfőn az üzletközpontok, az éttermek és a vallási létesítmények.
Vágólapra másolva!

Az indiai kormány számos egészségbiztonsági előírás betartásának feltételével lazított a március végén bevezetett korlátozásokon. Egyes államokban viszont, ahol a járvány különösen sok áldozatot szed, például a nyugat-indiai Mahárástrában, továbbra is hatályban maradnak a tilalmak.

Védőmaszkot viselő emberek várják a buszt a nyugat-indiai Mumbaiban 2020 június 8-án Forrás: MTI/AP/Rafik Makbúl

Az újra megnyitott templomok nagy részében belépés előtt megmérik a hívek testhőmérsékletét,

és egyelőre még tilos az épületekbe ételáldozatot bevinni. Újdelhiben a Dzsámi Maszdzsid mecsetben, India egyik legnagyobb mecsetében a szokásos napi öt ima helyett egyelőre csak három imára nyitják meg az épületet.

Védőmaszkot viselő motorosok egy forgalmas úton a nyugat-indiai Mumbaiban 2020 június 8-án Forrás: MTI/AP/Rafik Makbúl

Az 1,3 milliárd lakosú Indiában hivatalosan több mint 256 ezer koronavírus-fertőzöttet és 7135 halálos áldozatot regisztráltak. Míg egyes szakértők attól tartanak, hogy a járvány tetőzése majd csak júliusban várható,

a kormány úgy látja, hogy az országos korlátozó intézkedésekkel kellőképpen lassítani tudták a járvány terjedését.

A zárlat miatt viszont több millió ember elvesztette a munkáját, és a hatóságok szerint szükség van a korlátozások lazítására a szorult helyzetbe került gazdaság fellendítése érdekében.