Lengyel belügyminiszter: A kormány elutasítja a migránsok szétosztását

2020.06.08. 14:38

A lengyel kormány határozottan elutasítja az illegális bevándorlók elosztását az Európai Unió tagországai között - hangsúlyozta hétfői varsói sajtóértekezletén Mariusz Kaminski belügyminiszter az Európai Bizottság új tervei kapcsán.

Kaminski ezzel megerősítette azt az álláspontot, amelyet az Európai Bizottsághoz pénteken továbbított levelében hét közép-európai tagállam - a négy visegrádi ország, valamint Lettország, Észtország és Szlovénia - fejtett ki, tiltakozva az újabb uniós menekültelosztási terv ellen.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.Forrás: NurPhoto via AFP/Mateusz Wlodarczyk

Határozott tiltakozásunkat fejezzük ki, nyomatékosan kijelentjük, hogy ilyen eszközöket és megoldásokat nem fogadunk el - fogalmazott Kaminski. Továbbá hangsúlyozta, hogy a lengyel kormány nem idegengyűlöletből, hanem józan megfontolásból cselekszik így.

A döntés oka, hogy a lengyel kormány nem egyezik bele "bármiféle társadalmi vagy kulturális kísérletekbe." A miniszter azt is kiemelte, hogy ezek a kísérletek mivel végződnek: azt látják sok nyugat-európai ország példáján, ahol a lakóhelyükkel kulturálisan, társadalmilag nem harmonizáló tömörülések jöttek létre, hogy eztragikus következményekhez, társadalmi konfliktusokhoz, rasszista, vallási hátterű összeütközésekhez vezet.

A Európai Bizottság várhatóan még júniusban közzéteszi az új uniós bevándorlás- és menekültügyi egyezmény javaslatait, amelyek között értesülések szerint a kötelező betelepítési kvótákat is feleleveníti.