A hétvégén két alkalommal is meggyalázták a nagy brit konzervatív miniszterelnök, Sir Winston Churchill második világháborús hős londoni szobrát. Az antifák és a BLM-aktivisták éppen a szövetséges erők második világháború során történt normandiai partraszállása évfordulójára (D-Day) időzítették a szoborrongálást, ami hatalmas felháborodást keltett brit hazafias körökben. Szintén megtámadták Abraham Lincoln amerikai elnök szobrát is, akinek nevéhez éppen a rabszolgaság eltörlése kapcsolódik. Erről részletesen beszámolt a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Különböző brit sajtóorgánumok beszámolói alapján, szombaton, illetve vasárnap is megrongálták a londoni Westminster-palota (a parlament épülete - a szerk.) közelében lévő Sir Winston Churchill miniszterelnök szobrát a rendőrségi túlkapás áldozatává vált George Floyd afroamerikai férfi emlékére rendezett, elméletileg rasszizmusellenes tüntetésén.

A Black Lives Matter fekete tüntetői, illetve a velük szimpatizáló brit antifasiszták a békésnek kicsit sem nevethető tiltakozásokon  fekete festékkel fújták le Churchill szobrát, és azt írták alá, hogy „Churchill rasszista volt", a szoborra pedig ráragasztották, hogy „Black Lives Matter".

Mivel mindkét nap rendőrök és különböző hazafias csoportosulások védték a demonstrálóktól a szobrot, így nem lehet tudni, hogy pontosan mikor történt a rongálás, de vélhetően szombat éjjel került sor rá.

A londoni antifák a szobor védőit „rasszistáknak" minősítették, érvelésüket ugyanakkor semmi konkrétummal nem támasztották alá.

Az időzítésnek amiatt van különös jelentősége, mert szombatra, június 6-ra esett a szövetséges amerikai-brit erőknek (Allies) a második világháború során a franciaországi Normandiában végrehajtott partraszállásának a 76. évfordulója.

1944. június 6. úgy vonult be a történelembe, mint a „leghosszabb nap", azaz a D-Day. Churchill ezt a napot úgy jellemezte: a „vég kezdete", utalva arra, hogy a nyugati fronton ez volt a Harmadik Birodalom összeomlása érdekében tett legfontosabb lépés,  ami végül is 1945. május 8-án Németország kapitulációjához vezetett. 

A háborús hősként számon tartott nagy brit miniszterelnök szobrának a meggyalázása a magukat „antirasszistának" bélyegző tüntetők részéről már csak azért is meglepő, mert Churchill amerikai szövetségeseivel együtt éppen a mélységesen rasszista, xenofób és antiszemita hitleri rezsim ellen küzdött.  A konzervatív miniszterelnöknek óriási szerepe volt a náci Németország térdre kényszerítésében, pozitív megítélését az Egyesült Királyságban, és összességében véve a nyugati világban eddig konszenzus övezte.

Az anfiták és a BLM-aktivisták szombaton megrongálták Abraham Lincoln amerikai elnöknek szintén a Westminster-palota parkjában található szobrát is.

Abraham Lincoln szobrát fekete színű antifa szlengekkel fújták le, illetve két táblát ragasztottak rá. Az nem világos, hogy mi lehetett a tüntetők indítéka, hiszen a republikánus amerikai elnök nevéhez fűződik a fekete lakosság felszabadítása a rabszolgaság intézményének eltörlése révén,  amit a 13. alkotmánykiegészítésben rögzítettek.

Mindkét szobor elleni barbár támadás nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Királyságban, különösen konzervatív körökben.

Ahogy arról az Origo beszámolt, Bristolban pedig szobordöntésre került sor a vasárnapi tüntetések során, a nyugat-angliai városban Edward Colston egykori rabszolgakereskedő szobrát döntöttek le, és dobták a vízbe.