Christian Brücknert gyanúsítják a 13 évvel ezelőtti, máig rejtélyesnek számító, világhírű ügyben, amelyben egy kislány, Madeleine McCann eltűnt. A férfi az ismerőseinek beszélt arról még korábban a The Sun szerint, hogy mennyire könnyű megszabadulni egy holttesttől, elég ha disznók vannak az ember közelében, mert azok embert, tehát gyereket is esznek.

A most 43 éves férfinak volt egy törzshelye, egy kocsma, ami egyébként nincs messze egy iskolától, ahol rendszeresen felbukkant gyerekeknek szánt apró ajándékokkal. Egyszer a csaposnő szemtanúja volt annak, hogy viselkedett, amikor szóba került az ügy. Hallotta is, amit mondott. Vallomása szerint a gyanúsított szabályosan kikelt magából és azt akarta, hogy azonnal zárják le a témát.

A gyerek már meghalt, és ez jó dolog. Gyorsan el lehet tüntetni egy holttestet. A disznók emberi húst is esznek"

- emlékezett vissza Lenta Johlitz a The Sun cikke szerint.

Egy másik szemtanú tisztán emlékezett arra, hogy a férfi gyakran volt agresszív abban az időben, amikor ott élt és nagyon rosszul bánt a nőkkel. Valaki más pedig arról beszélt, hogy a kocsmában nem csak ivott,

hanem drogozott is a férfi,

akinek az egyik volt barátnőjén is erőszak nyomait látták szemtanúk. Az is előfordult, hogy kést rántott, amikor dühös lett.  

13 éves rejtély oldódhatott meg most

A gyereknek a dél-portugáliai Praia da Luz, főleg a britek körében kedvelt Ocean Club nevű üdülőközpontjában veszett nyoma 2007 májusában, néhány nappal negyedik születésnapja előtt. A
szőke kislány, két kisebb testvérével együtt, a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak.

Az ügy szinte példátlan nemzetközi figyelmet keltett, különösen azután, hogy a portugál rendőrség

2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket nyilvánította gyanúsítottnak.

A gyanúsítást egy évvel később - érdemi bizonyítékok hiányában - megszüntették. A kislányt azóta sem találják.

Madeleine McCann

A londoni rendőrség szerda esti bejelentése szerint a brit és a német nyomozók

egy német férfit gyanúsítottak meg az ügyben.

A 43 éves férfiről azt lehet tudni, hogy most ugyan egy német börtönben raboskodik, de 1995 és 2007 között, megszakításokkal a portugál üdülőhelyen élt. A nyomozók egy telefonhívás alapján jutottak a nyomára.

A Scotland Yard beszámolója szerint a német férfi sokáig, akár hetekig is egy portugál rendszámú régi Volkswagen kisbuszban lakhatott, és ezt a járművet használhatta 2007. május 3-án, Madeleine McCann eltűnésének napján is.

Milliókat fizetnek a nyomravezetőnek

A rendőrség egy német rendszámú, Jaguar XJR 6 típusú autót is azonosított, amely szintén a gyanúsított nevére volt bejegyezve és a portugáliai üdülőhelyen volt, de a brit kislány eltűnése után egy nappal, 2007. május 4-én egy másik német állampolgár nevére íratták át. A Scotland Yard kéri azok jelentkezését, akik a két járművet - amelyeket a német rendőrség lefoglalt - 2007 tavaszán és nyarán egymás közelében látták.

A nyomozók felvilágosítást kérnek két mobiltelefon ügyében is.

Kate és Gerry McCann, a kislány szüleiForrás: AFP/Joe Giddens

Az egyiken, amelynek száma +351 912 730 680, a rendőrségi vizsgálat szerint a gyanúsított telefonhívást fogadott Madeleine McCann eltűnésének estéjén Praia da Luz körzetében.

A hívás a +351 916 510 683 mobiltelefonszámról érkezett a gyanúsított telefonjára, és a tájékoztatás szerint a nyomozók tudják, hogy a hívó fél nem a portugáliai üdülőhelyen tartózkodott a beszélgetés idején.

A Scotland Yard részletek nélkül közölte, hogy a hívót az ügy "nagyon nagy jelentőségű" tanújának tartja, és kéri jelentkezését.

A londoni rendőrség azok jelentkezését is várja, akik ismerik vagy valaha is hívták ezeket a telefonszámokat, illetve e számok szerepelnek saját - esetleg valamelyik régi - telefonjuk listáján.

A Scotland Yard hangsúlyozta,

hogy 20 ezer font, vagyis 7,8 millió forint nyomravezetői díj jár

minden olyan információért, amely elvezet a brit kislány eltűnéséért felelős személy büntetőjogi felelősségre vonásához.

Kérdéses, hogy pontosan mit tett az új gyanúsított

Mark Cranwell főfelügyelő, az ügy felderítésén dolgozó nyomozócsoport vezetője a szerdai tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában felfedte, hogy a Scotland Yard 2017 novemberében vette fel a kapcsolatot a német szövetségi bűnügyi hatósággal (Bundeskriminalamt, BKA), és azóta a két bűnüldözési szerv hatalmas munkát végzett a Madeleine McCann-ügy felderítéséért.

Forrás: AFP/Vasco Celio

Cranwell szerint a munka eredményeként azonosították a német férfit az ügy gyanúsítottjaként, bár a nyomozók továbbra is nyitott kérdésként kezelik, hogy az illetőnek volt-e szerepe a kislány eltűnésében.
Madeleine McCannt az eltűnése óta eltelt 13 évben Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig

a világ szinte minden pontján látni vélték, de sehol nem akadtak a nyomára.

Eközben a szülők létrehoztak egy alapítványt, amely rendszeresen közzétesz számítógépes eljárással "öregített" fotóhű portrékat arról, hogy a négyévesen eltűnt Madeleine kora haladtával hogyan nézhet ki, de eddig ez sem vezetett eredményre.Az ügyben hosszú évek óta a Scotland Yard szerda esti bejelentése az első komoly horderejű fejlemény.