Megkezdődött Olaszországban annak a mobilalkalmazásnak a használata hétfőn, amely jelzi felhasználójának, ha olyan emberrel került kapcsolatba, akiről tudni, hogy koronavírus-fertőzött.

Az Immuni nevű alkalmazás ingyenes. Használatát egyelőre négy tartományban, a közép-olaszországi Abruzzóban és Marchéban, a gócpontok között számon tartott északkeleti Liguriában és a járványtól szinte teljesen mentes déli Pugliában vezették be. Az alkalmazás június 15-től egész Olaszországban elérhető lesz. 

Napfürdőzők egy nápolyi strandon 2020. június 6-án, a tengerparti fürdés és napozás engedélyezésének első napján. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat fokozatosan oldják fel Olaszországban.Forrás: MTI/EPA-ANSA/Cesare Abbate

Domenico Arcuri járványügyi kormánybiztos adatai szerint

eddig kétmillióan csatlakoztak az Immunihoz.

Arcuri nagyon hasznosnak nevezte az alkalmazást a tünetmentes pozitívak felkutatására. Ellentétesen ítélte meg az eszköz használhatóságát az északi Lombardia, Veneto, Friuli - Venezia Giulia, és a politikai pártok vezetőinek nagy része sem csatlakozott adatvédelmi problémákra hivatkozva.
A kormány eredetileg májusban akarta bevezetni a kontaktkereső applikációt, de számos, főleg adatvédelmi jellegű akadály késleltette az indulást. Az adatvédelmi ombudsman közlése szerint az Immuni most induló verziója nem azonosítja az alkalmazás használóját, mobilszámát és a vele kapcsolatba kerülő embereket sem. Ha valaki fertőzött személlyel kerül kapcsolatba, az alkalmazás értesíti erről őt.
A kontaktkeresés eredményességéhez a 14 évnél idősebb lakosság hatvan százalékának csatlakozására, mintegy 31 millió letöltésre van szükség. A kormány többszörös felszólítására ellenére az olaszok többsége tart személyi adatai titkosságának megsértésétől.

Járőröző rendőrök a Róma közelében fekvő Ostia tengerpartján 2020. május 23-án. Olaszországban a járványügyi intézkedések feloldásának második fázisában május 18-től újraindulhatott a kereskedelem és a vendéglátás a társadalmi távolságtartás szabályainak szigorú betartásával.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Az alkalmazás használatának elterjedését lassítja az is, hogy az olaszok többsége idős, vagy nincs annyira korszerű mobiltelefonja, amely alkalmas az alkalmazás letöltésére.Több tartomány saját kontaktkereső rendszert dolgozott ki, köztük Szardínia, ahol a szigetre érkezők a tartomány hivatalos oldalán regisztrálhatnak a Sardegna Sicurához (Biztonságos Szardínia). A regisztrációt a szállások is kérhetik a foglaláshoz.

Hétfőn újraindult az olasz Vöröskereszt országos szerológiai tesztelése is.

Apácák imádkoznak az újranyitott vatikáni Szent Péter-bazilikában 2020. május 18-án. A Szent Péter-bazilikát március 9-én zárták le a koronavírus-járvány miatt, és a járványügyi intézkedések feloldásának második fázisában május 18-án nyitották meg újra a többi olaszországi templommal együtt.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti

150 ezer kiválasztott embert kértek fel, hogy vegyen részt az ellenanyagszintet mérő vérvizsgálatban.

Eddig 42 ezren mondtak igent, a többiek elutasították.
Olaszországban február 20-ától majdnem 235 ezer fertőzöttet szűrtek ki, és valamivel kevesebb mint 34 ezren haltak meg. Az aktív fertőzöttek száma több mint 32 ezer. Hat tartományban vasárnap nem regisztráltak egyetlen új beteget sem.Hétfő esti közlés szerint az utóbbi 24 órában újabb 65 beteg halt meg a fertőzés miatt Olaszországban, 12-vel több, mint szombatról vasárnap estére. Emelkedett vasárnapról hétfőre a bizonyítottan koronavírussal fertőzöttek száma is. Míg a vasárnap estét megelőző 24 órában 197-et jegyeztek fel, vasárnapról hétfőre 280-at.
A 60 millió lakosú Olaszországban eddig 33 964-en haltak meg a koronavírus miatt, ennél több áldozata csak az Egyesült Államokban, Brazíliában és Nagy-Britanniában van a járványnak. A gyógyultak száma 166 584.Hétfőig már 2,6 millió embert teszteltek, és 235 278 esetben lett pozitív az eredmény a járvány kezdete óta, azaz csaknem 10 százaléknyi.