Trópusi vihar csapott le New Orleans környékén

Cristobal, trópusi vihar, Egyesült Államok
This satellite image obtained from NOAA/RAMMB, shows Tropical Storm Cristobal just south of New Orleans at 19:50 UTC on June 7, 2020, as it moves northward at 12 miles per hour (19 kph). - Tropical Storm Cristobal rumbled northward through the Gulf of Mexico on June 7, on track to bring powerful winds, damaging storm surges and heavy rains to Louisiana when it makes landfall later in the day, the US National Hurricane Center said. (Photo by Handout / NOAA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NOAA " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Az amerikai Országos Hurrikán Központ közlése szerint trópusi vihar ért partot New Orleans környékén vasárnap estére. A vihart Floridában egy pusztító tornádó kísérte. New Orleans déli vidékein már szombaton kötelező evakuálást rendeltek el.
Vágólapra másolva!

A New Orleans tengerparti vidékein élő közösségeket már vasárnap délután figyelmeztették, hogy hagyják el otthonaikat, mert nem tudni, hogy a várost védő gátrendszer mennyire képes ellenállni az erős viharnak. A vihar a tenger hullámait és a New Orleansnál fekvő, 1600 négyzetkilométeres területen terpeszkedő

Pontchartrain-tó vizét másfél-kétméteres magasra korbácsolja.

A Cristobal óránként 80-90 kilométeres széllökésekkel, özönvízszerű esőzéssel mintegy 300 kilométer hosszú sávban pusztít Alabama, Mississippi és Louisiana partjainál. Alabamában egy szigethez vezető hidat teljesen le kellett zárni, a Dauphin-szigetről az időjárástól függően kimentik az ott tartózkodókat. Mississippiben víz alá kerültek a tengerparti strandok és a part menti országutak is.

A Cristobal trópusi vihar Forrás: AFP/Handout

Donald Trump amerikai elnök szükségállapotot hirdetett

Louisiana egész területére, ami azt jelenti, hogy a déli tagállam szövetségi anyagi támogatást kérhet a vihar utáni károk elhárításához.

A meteorológusok előrejelzései szerint a vihar nemcsak Louisianában, hanem a szomszédos Mississippi államban is okozhat komoly károkat. Várhatóan megárad a Mississippi és a térség többi folyója is, mivel egyes vidékeken akár 300 milliméternyi csapadék is hullhat. A viharzóna az előrejelzések szerint kedden Arkansas és Missouri államok felé fordul, és egészen az északi Nagy Tavak vidékéig pusztít majd.