A világ egyik legveszélyesebbnek tartott országában állandó az erőszak, az itteni fegyveres csoportok többsége az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, vagy az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport tagja. A bamakói kormány közölte, a legutóbbi támadás során negyvenhárom embert öltek meg szélsőségesek, köztük gyerekeket is.

Helyi tisztviselők elmondása szerint a támadók az ország középső részén lévő Mopti város közelében fekvő Niagassadiou és Binedama településeken mészárolták le az embereket, ahol számos házat is felgyújtottak. Szemtanúk elmondták, hogy a fegyveresek egyenruhát viseltek.

A fegyveres konfliktus sújtotta országban számos szélsőséges fegyveres csoport tevékenykedik, akárcsak a térség más államaiban a Szahel-övezet és Szudán közötti térségben. Egyes csoportok hűséget esküdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak. 

Malit jelenleg a világ egyik legveszélyesebb országának tartják az ENSZ békefenntartói küldetése számára. Az ENSZ-csapatok azt követően kezdtek az országban békefenntartói feladatot ellátni, hogy Mali északi részén iszlamista és más lázadó csoportok 2012-ben államcsínyt hajtottak végre. Franciaország erre válaszul csapatokat küldött a nyugat-afrikai államba, hogy megakadályozza az ország északi és középső részén megerősödött dzsihadista csoportosulások térnyerését.

Párizs 2014 óta mintegy 5100 katonát küldött a Száhel-övezet öt országába az úgynevezett Barkhane hadművelet keretében, hogy  megtisztítsa a térséget az itt tevékenykedő dzsihadistáktól.  Ez Franciaország legnagyobb tengerentúli katonai missziója.

A francia erők legutóbb június 3-án végeztek Abdelmalek Drukdellel, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai vezetőjével a Mali észak részén található Tessalit városának térségében.