Líbiáról egyeztetett az amerikai elnökkel a török államfő

President of Turkey Recep Tayyip Erdogan 2020,broadcast,President of Turkey Recep Tayyip Erdogan,TRT,Turk
Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
Líbiáról egyeztetett Donald Trump amerikai elnökkel hétfőn Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki szerint a megbeszélésen elért megállapodások "új korszakot" nyithatnak Líbiában.
Vágólapra másolva!

A török politikus erről azt követően beszélt egy tévéinterjúban, hogy telefonon tárgyalt az amerikai elnökkel. A beszélgetés során elért egyezségeket azonban nem részletezte nyilatkozatában Erdogan.
A TRT török televízióban azt mondta: "a líbiai átmeneti folyamatról folytatott beszélgetésünket követően új korszak kezdődhet Törökország és az Egyesült Államok között." Hozzátette, hogy néhány megállapodást kötöttek az amerikai elnökkel.

Recep Tayyip Erdogan Forrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Turkish Presidency/Murat Cetinmu

Korábban a török államfő hivatala egy közleményt adott ki, amelyben azt állt, hogy Erdogan és Trump megállapodott, folytatják a szoros egyeztetést Líbiával kapcsolatban.

Megváltozott az erőegyensúly

A nemzetközileg elismert líbiai egységkormánynak nyújtott török segítség lehetővé tette, hogy megváltozzon a hatalmi erőegyensúly az észak-afrikai országban. Ennek következtében a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette kormány hadserege visszafoglalhatta a főváros, Tripoli repülőterét, valamint erőfölénybe került az ország keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar csapataival szemben.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta egymással rivalizáló fegyveres milíciák harcolnak minél nagyobb területek ellenőrzéséért. A konfliktust az utóbbi hónapokban tovább bonyolította külföldi hatalmak beavatkozása.

Erdogan a hétfői tévéinterjúban azt is mondta, hogy a Líbiában kialakult helyzetet megvitatja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.