A szlovák rendőrség különleges alakulatait vetették be az észak-szlovákiai Ruttkán (Zsolnai kerület), ahol egy 22 éves túrócszentmártoni férfi késsel támadt a tanárokra és diákokra. A támadásban ketten haltak meg, köztük a késelő, akit a kommandósok lelőttek. A támadó megölte az igazgatóhelyettest. Másik három tanárt és két diákot pedig megsebesített. A helyi általános iskolába traumafeldolgozásban segítő szakemberek is érkeztek.

A Zsolnai Rendőrség először csak annyit közölt, hogy egy ismeretlen szlovák férfi csütörtök délelőtt 10 óra körül rátámadt a Ruttkai Általános Iskola több dolgozójára is.

Később kiderült, hogy egy 22 éves túrócszentmártoni férfi egy konyhakéssel ment be az iskolába, ahol a tanítás alatt rátámadt a tanárokra, valamint a diákokra is.  A környéket perceken belül lezárták a kivezényelt speciális alakulat emberei.

Az igazgatóhelyettes meghalt, az igazgatónő, másik két tanár és két diák is megsérült a Ruttkai Általános Iskolában történt késes támadásbanForrás: Facebook/Polícia SR

A szlovák rendőrség honlapján később közölték, hogy

a kommandósok lelőtték a támadót, aki előtte halálra késelte az igazgatóhelyettest.

A támadásban súlyosan megsebesült az igazgatónő és két másik tanár is, de a támadó megkéselt két diákot is, mielőtt lelőtték a szlovák kommandósok. 

Rendőrök az észak-szlovákiai Ruttka (Vrútky) egyik általános iskolájában elkövetett késelés helyszínén 2020. június 10-én. A támadót a kiérkező rendőrök lelőtték.Forrás: MTI/AP/TASR/Erika Durcova

A helyszínre traumafeldolgozásban segítő szakemberek, azaz pszichiáterek is érkeztek. 

Az incidenst követően a szlovák belügyminiszter, az országos rendőrfőkapitány, a szlovák oktatási miniszter, és a pozsonyi törvényhozás elnöke is a helyszínre utazott.

A tettes az iskola volt diákja

Mint kiderült, a támadó csütörtök délelőtt úgy jutott be az épületbe, hogy betörte az iskola üvegajtaját.  Elsőként az iskolagondnok próbálta meg feltartóztatni, de sikertelenül, őt szúrta meg először az elkövető. Milan Lucanský, a szlovák országos rendőrfőkapitány a helyszínen azt nyilatkozta, hogy a férfi ezután késelte meg az igazgatóhelyettest, aki szintén megpróbálta az útját állni az iskola folyosóján.

Ezután a támadó berohant a hozzá legközelebbi tanterembe, ahol több késszúrással életveszélyesen megsebesítette az ott oktató tanárnőt, és megszúrt két diákot is,

majd menekülőre fogta.  Végül vélehtőleg menekülés közben szintén a folyosón szúrta meg az igazgatónőt. Az időközben kiérkező rendőrök - már az iskola előtti utcán - megpróbálták a férfit elfogni, de mivel a késes férfi rájuk is rátámadt, kénytelenek voltak lelőni. Lucansky szerint a gyilkos az iskola egykori diákja, akinek vélhetőleg mentális problémái voltak.

Milan Lucansky, szlovák országos rendőrfőkapitány (a fotó bal szélén) szerint a gyilkos az iskola egykori diákja volt, és feltehetőleg mentális problémákkal küzdött.Forrás: Polícia SR

A ruttkai közös igazgatású általános iskola egykori tanulója volt a késes támadó - ezt Branislav Zacharides, a város polgármestere is megerősítette a szlovákiai sajtónak. A 8 ezres kisváros első embere szerint anno az iskolában nem volt vele probléma.

Az incidenst nem tudjuk bosszúként értelmezni, vagy valamilyen korábbi eseménnyel összekapcsolni. Az indítékot majd a nyomozásnak kell feltárnia, és csak remélni tudjuk, hogy gyorsan lezárul majd az ügy, és soha többé nem fog megismétlődni" - mondta Zacharides.

Alena Krcová, az országos szlovák mentőszolgálat operatív központjának (OSZZS) szóvivője a helyi közszolgálati hírügynökségnek (TASR) elmondta, hogy három felnőttet és egy gyereket láttak el a helyszínen a mentők, majd a sebesülteket a turócszentmártoni kórházba szállították.

Egy nőnek nyílt sebek voltak a mellkasán, a két férfi a lábán, a mentők által behozott gyerek pedig szintén a mellkasán sérült meg – nyilatkozta Krcová, aki hozzátette, hogy a másik, nyaki sérülést szenvedett gyereket a tűzoltók már korábban beszállították ugyanabba a kórházba. A szóvivő szerint az összes sérült eszméleténél volt, az állapotuk pedig stabil volt a kórházba szállításkor.

Az egyik súlyos sérültet, az igazgatóhelyettest a mentők még megpróbálták újraéleszteni, de sikertelenül. A másik áldozat, a támadó a pedig a helyszínen azonnal meghalt

- erősítette meg Krcová. Mint kiderült, az incidensben két rendőr is megsérült a lepattanó golyóktól. Őket is kórházba szállították, a sérüléseik nem életveszélyesek.

A támadás indítéka egyelőre továbbra  sem ismert,  a helyszínelés még tart, a szlovák rendőrség további tájékoztatást ígért későbbre.

A tragédia miatt szlovák vezető politikusok egész sora fejezte ki sajnálatát és részvétét, és elítélték az iskolai támadó tettét, amilyenre mindezidáig nem volt példa Szlovákiában.