A szlovák rendőrség még vizsgálja, hogy milyen indíték vezérelhette csütörtökön a ruttkai egyesített iskolában történt késes ámokfutó, a 22 éves Ivan keresztnevű férfi szörnyű tettét. Közben a szlovák média kiderítette, hogy az iskola egykori diákja nem először késelt - számolt be a Paraméter.sk felvidéki hírportál. A férfit, aki előtte halálra késelte az iskola igazgatóhelyettesét, és további tanárokat és kisdiákokat is megsebesített, a kiérkező szlovák rendőrök agyonlőtték.

A 22 éves turócszentmártoni férfi csütörtök délelőtt 10 óra körül törte be az Észak-Szlovákiában található ruttkai egyesített iskola (az intézményben óvoda, általános iskola és gimnázium is üzemel) főbejárati üvegajtaját.

Az iskolában a szokásosnál kevesebb gyerek volt, mert a járványügyi helyzet miatt két hete csak az óvódások és az alsó tagozatos diákok látogathatják a tanintézményeket Szlovákiában.

Az igazgatóhelyettes meghalt, az igazgatónő, másik két tanár és két kisdiák is megsérült a ruttkai általános iskolában történt késes támadásban.Forrás: Facebook/Polícia SR

A késes ámokfutót először az iskola gondnoka próbálta megállítani sikertelenül, akit többször lábon szúrt. Közben valaki már riasztotta a rendőrséget és a mentőket. Ezt követően egy percen belül az iskola igazgatóhelyettese, a 62 éves Jaroslav Budz matematika-kémia szakos tanár próbálta megfékezni a támadót, akinek azonban sikerült többször is úgy megszúrnia a pedagógust, hogy az fél órán belül a helyszínen belehalt súlyos sérüléseibe, annak ellenére, hogy az időközben kiérkező mentők még megpróbálták újraéleszteni. Az igazgatóhelyettes megkéselése után a támadó a legközelebbi tanterembe vette az irányt, ahol épp óra zajlott. Egyes információk szerint az egyik negyedikes osztályba rontott be, ahol azonnal többször mellkason szúrta az épp ott oktató igazgatónőt, majd két kisdiákot, egy 9 éves kislányt és egy kisfiút is súlyosan megsebesített.

Az egyiket állítólag hasba, a másik gyereket pedig nyakon szúrta.

Egyes szemtanúk szerint ekkorra már hatalmas volt a sikoltozás és a pánik az egész iskolában, amely elé közben megérkeztek a szirénázó rendőrök, mentők és tűzoltók is. A férfi ekkor menekülőre fogta, közben a folyosón még megvágott egy másik tanárt is. Kirohant az utcára, ahol addigra az épületet körbezáró rendőrökkel találta szembe magát.

A szlovák rendőrök mintegy 200 méteren át követték a késével hadonászó támadót, akit le akartak tartóztatni.

Rendőrök az észak-szlovákiai Ruttka (Vrútky) egyik iskolájában elkövetett késelés helyszínén 2020. június 10-én. A  kiérkező rendőrök lelőtték a támadót.Forrás: MTI/AP/TASR/Erika Durcová

Az ámokfutó többszöri felszólításra sem adta meg magát, és szemtanúk elmondása szerint, miután bekerítették, a késsel rátámadt a turócszentmártoni egyenruhásokra is. Először több lövést is leadtak a lábára, de a támadót nem sikerült ártalmatlanítani, tovább hadonászott a késsel, ezért az egyik járőr, akire szintén rátámadt, lelőtte.

Akció közben a lepattanó, gellert kapott golyóktól két rendőr könnyebben megsérült, őket is a túrócszentmártoni kórházba szállították, csakúgy mint korábban a többi sebesültet, akiket, szinte valamennyiüket, műteni kellett. Alena Krcová, a szlovák mentőszolgálat szóvivője szerint mindannyian túl vannak az életveszélyen, az állapotuk stabil, de továbbra is az intenzív osztályon kezelik őket. 

Az iskola egykori diákját a szlovák rendőrök az iskola előtti járdán lőtték le, mivel rájuk is rátámadt.Forrás: Polícia SR

Közben az egyik szlovák kereskedelmi csatorna, a Markíza stábja kiderítette, hogy Ivan C. ellen korábban már több eljárás is folyt.

A 22 éves turócszentmártoni támadó állítólag csak feltételesen volt szabadlábon, és a munkahelyéről elszökve ment az iskolához. A tévécsatorna megbízható forrásból úgy értesült, hogy Ivan már korábban is követett el ehhez hasonló incidenst, noha nem iskolában.

Körülbelül egy éveegy vonaton egy vita hevében késsel sebesített meg egy kalauznőt.

Ezt követően azonban nem került előzetes letartóztatásba, hanem szabadlábon védekezhetett.

Egy volt osztálytársa szerint gyerekkorában külseje miatt sokat csúfolták

Egy másik kereskedelmi csatornának, a Joj TV-nek Jana Buriková, a Ruttkai Vasúti Gépgyár vezérigazgató-helyettese megerősítette, hogy a 22 éves Ivan C. náluk dolgozott. Hozzátette, csak segédmunkásként, és alig három hónapja. Alkalmazottaink szerint csendes, nagyon zárkózott személy volt. A rendőri szervekkel teljes mértékben együttműködünk, de jelenleg egyéb információval nem szolgálhatunk - közölte Buriková.

A 22 éves turócszentmártoni késes támadó, Ivan C. az egyik közösségi oldalon található felvételen.Forrás: Facebook

A Joj TV beszélt a támadó egyik volt osztálytársával is, aki azt mondta Ivanról, hogy gyerekkorában egy introvertált, különc volt, akit rengeteget csúfoltak a külseje miatt is, mivel nyúlszája volt.

Milan Lucansky, szlovák országos rendőrfőkapitány (a fotó bal szélén) szerint a gyilkos az iskola egykori diákja volt, és feltehetőleg mentális problémákkal küzdött.Forrás: Polícia SR

Milan Lucansky szlovák országos rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint az elkövető már korábban is mentális problémákkal küzdött, és körülbelül egy fél éveéletveszélyes fenyegetésért ítélték el végül. De csak feltételes büntetést szabtak ki rá, így nem kellett börtönbe vonulnia, és állítólag nem kötelezték gyógykezelésre sem.

A rendőrfőkapitány hozzátette, hogy most újra felülvizsgálják az esetét.

A helyiek körében elkezdett terjedni ugyanakkor egy lehetséges indíték is. A Markízával azt közölték, elképzelhető, hogy Ivan C. az egykori iskolai zaklatásokért akarhatott bosszút állni. A szlovák rendőrség azonban ezt egyelőre nem erősítette meg.

A helyi lakosok azt is "tudni vélték", hogy a támadó tudatmódosító szerek hatása alatt volt tette elkövetésekor, barátai azonban ezt határozottan kizárták. Ahogy mondták, az azonban tény, hogy közismert volt az agresszív viselkedéséről - közölték a Markíza tudósításában.