Megnyitotta határát egymás állampolgárai számára Litvánia és Lengyelország

2020.06.12. 13:05

Litvánia és Lengyelország megnyitotta a koronavírus-járvány miatt lezárt határát egymás állampolgárai számára pénteken. Ebből az alkalomból Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő litván hivatali kollégájával, Saulius Skvernelisszel találkozott a Budzisko-Kalvarija határátkelőhelyen.

Saulius Skvernelis szerint az a tény, hogy a lengyel-litván határ néhány órával a lengyelországi határzár péntek éjfélre tervezett, az Európai Unió összes tagállamára vonatkozó feloldása előtt nyílt meg, a két ország stratégiai partnerségéről tanúskodik.

Morawiecki nyilatkozatában kitért egyebek között a morvaországi Lednicében csütörtökön rendezett visegrádi kormányfői találkozón született közös állásfoglalásra az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról. Úgy vélte: a cseh, a szlovák és a magyar miniszterelnökkel

közös, egységes és egyöntetű álláspontot dolgoztak ki.

Saulius Skvernelis (balra) és Mateusz Morawiecki (jobbra) a Kalvarija-Budzisko határátkelőnélForrás: AFP/Petras Malukas

Szerinte a lengyel-litván, valamint a V4-en belüli együttműködést tekintve "világosan látható, milyen erőt képvisel majd Közép-Európa a közeledő uniós pénzügyi tárgyalásokon, és milyen perspektíva nyílik meg a Nyugat-Európával folytatott együttműködésében". Amint mondta, "ez a perspektíva jó".

Zárva marad az ukrán és a belorusz határ

A lengyelországi határzár péntek éjféli feloldása után csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak végezni az ország európai uniós határain. A külső EU-határ lengyelországi szakasza, vagyis

a lengyel-fehérorosz és a lengyel-ukrán határ továbbá is zárva marad, amint Lengyelországot az orosz exklávétól, a Kalinyingrádi területtől elválasztó határszakasz is.

Mindazonáltal a külső uniós határon is kivételek vannak a pénteken közzétett rendelkezés szerint többek között a lengyel nemzetiséghez tartozást igazoló úgynevezett lengyel kártya tulajdonosai, az uniós állampolgárok, a kamionosok és a Lengyelországban tanuló diákok karantén nélkül utazhatnak be.

A lengyel kormányfői hivatal szerdán közölte: a határnyitásról Varsó tájékoztatta a szomszéd országokat, amelyek ennek köszönhetően időt kaptak arra, hogy felkészüljenek a változásokra.