Örmény kormányfő: Foglalkozni kell az álhírterjesztőkkel

koronavírus Örményország Jereván
A medical worker wearing protective equipment moves a patient into the Grigor Lusavorich Medical Centre in Yerevan on June 9, 2020, amid the COVID-19 pandemic caused by the novel coronavirus. (Photo by Karen MINASYAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az örmény kormány a helyi televíziókban is közvetített pénteki soron kívüli ülésén július 13-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány terjedése miatt március 16-án bevezetett rendkívüli járványügyi helyzetet.
Vágólapra másolva!

Nikol Pasinján miniszterelnök az intézkedést indokolva kiemelte, hogy a járványhelyzet az országban továbbra is feszült, az elmúlt napban 612 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Hangsúlyozta, hogy

az operatív szerveknek foglalkozniuk kell azokkal az álhírterjesztőkkel, akik azt híresztelik, hogy az országban nincs is járvány.

Ezeket az embereket meg kell találni, és fel kell tárni indítékaikat! - mondta.

Naponta több száz emberben mutatták ki a fertőzést Forrás: AFP/Karen Minasyan

A mintegy 3 milliós, Kaukázuson túli országban az elmúlt hét folyamán naponta 200-400 embernél állapították meg újonnan a koronavírus-fertőzést, az összes fertőzött száma a legutóbbi adatok szerint több mint 14 600.

A miniszterelnök is megfertőzödött

Örményországban március 1-jén regisztrálták az első koronavírus-fertőzéses esetet. A rendkívüli helyzetet és szigorú karantént március 16-án vezették be. Május 18-án a kormány feloldotta az összes gazdasági korlátozást, ismét működni kezdett a közösségi közlekedés, a metró, az éttermek és a bevásárlóközpontok.

A korlátozások feloldása után hirtelen felszökött a fertőzések száma,

ezért május 25-én elrendelték a szájmaszkok kötelező viselését.

Június elején Pasinján bejelentette, hogy a járványügyi biztonsági szabályok megsértése "katasztrofális" méreteket öltött, és az ország humanitárius katasztrófa küszöbén áll. Ezt követően június 6-án leváltotta az erőszakszervezet vezetőit, azzal az indokkal, hogy képtelenek ellenőrzés alatt tartani a helyzetet.

Június elején bejelentette, hogy ő maga és családja is megfertőződött a koronavírussal. Egy hét múlva közölte, hogy valamennyien meggyógyultak.