Nem a megszokott módon ünnepelték II. Erzsébet királynő születésnapját

A brit uralkodó hivatalos születésnapja, II. Erzsébet, 2020.06.13.
Britain's Queen Elizabeth II attends a ceremony to mark her official birthday at Windsor Castle in Windsor, southeast England on June 13, 2020, as Britain's Queen Elizabeth II celebrates her 94th birthday this year. (Photo by TOBY MELVILLE / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt zárt körben, az ilyenkor szokásos több százezres ünneplő tömeg nélkül köszöntötték a brit uralkodót, II. Erzsébet királynőt hivatalos szombati születésnapján.
Vágólapra másolva!

A 94 esztendős II. Erzsébet királynő, aki 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, három hónapja legnagyobb vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor ősi kastélyában tartózkodik 99 éves férjével, Fülöp edinburghi herceggel, és - amint udvari illetékesek többször is hangsúlyozták az elmúlt hetekben -

mindketten maradéktalanul tartják magukat azokhoz a korlátozó intézkedésekhez, amelyeket a királynő kormánya március végén hozott a járvány megfékezése miatt.

Forrás: AFP/Toby Melville

Az uralkodó valós születésnapján, április 21-én elmaradtak az ilyenkor szokásos tüzérségi díszsortüzek is, amikkel a hadsereg tiszteleg minden évben a Buckingham-palota tőszomszédságában fekvő hatalmas Green Parkban, illetve a Temze partján, a Tower ősi épületegyüttese mellett.

Szombaton lett volna esedékes a királynő hivatalos születésnapi ünnepsége, a Trooping the Colour néven közismert, hagyományosan júniusban esedékes színpompás katonai parádé is, amit mindig a királyi lovas testőrség londoni laktanyájának parkjában, a Horse Guards Parade-en tartanak.

Az uralkodó ide az elmúlt évtizedekben mindig díszes hintón, nem kevésbé díszes lovas kísérettel, családtagjai társaságában érkezett a Buckingham-palotából, és megtekintette a másfél ezer fős díszelgő alakulat ünnepi parádéját.

Forrás: AFP/Toby Melville

A palota és az ünnepség helyszíne között húzódó, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárút mentén ilyenkor rendszerint százezrek köszöntik a királynőt.

Szombaton azonban a windsori kastély belső nagy parkjában, közönség nélkül, a Walesi Gárda néhány tucatnyi katonájának díszszemléjével tartották meg a hivatalos születésnapot, amire a királynő gyalog érkezett a közeli lakosztályából.

A katonák és katonazenekar tagjai a kormány előírásának megfelelően egymástól két méter távolságot tartva sorakoztak fel, és az ünnepség az ilyenkor szokásos másfél óra helyett alig húsz percig tartott.

Forrás: AFP/Toby Melville

A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg díszelgő alakulatainak - 1748 óta a mindenkori brit uralkodó születésnapjának ünnepsége.

Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget.

A százezreket vonzó ceremóniát II. Erzsébet királynő csaknem hét évtizedes uralkodásának kezdete óta eddig csak egyszer, 1955-ben törölték, az akkori országos vasutassztrájk miatt.

Forrás: MTI/AP/Reuters pool/Toby Melville

Az azóta eltelt 65 évben a rendkívül visszafogott szombati hivatalos születésnapi ünnepség volt az első, amit nem a hagyományos helyszínen, közönség nélkül rendeztek.

A Buckingham-palota hangsúlyozta, hogy a királynő személyesen kérte, hogy születésnapján semmiféle nagyszabású ceremoniális esemény ne legyen, mivel a jelenlegi helyzetben ez nem lenne helyénvaló.