Vásárlásra biztatja a briteket Boris Johnson

JOHNSON, Boris
London, 2020. június 14. A londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök az újranyitás előtt álló Westfield Stratford City bevásárlóközpontba látogat Londonban 2020. június 14-én. MTI/EPA/Downing Street 10/Andrew Parsons
Vágólapra másolva!
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint hétfőtől mindenki bizalommal visszatérhet az újranyíló boltokba vásárolni, és a kormány biztatja is erre az embereket.
Vágólapra másolva!

A brit kormány minap bejelentett rendelete alapján a koronavírus-járvány folyamatos visszavonulása nyomán

hétfőtől kinyithatnak Angliában a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító boltok is.

A járvány megfékezését célzó, március 23-án életbe léptetett korlátozó intézkedések óta csak az élelmiszereket árusító boltok, a gyógyszertárak és az üzemanyagtöltő állomások tarthattak nyitva, minden egyéb kiskereskedelmi egység azóta, vagyis csaknem három hónapja zárva van.

Boris Johnson brit miniszterelnök az újranyitás előtt álló Westfield Stratford City bevásárlóközpontba látogat Londonban. Forrás: MTI/EPA/Downing Street 10/Andrew Parsons

Johnson, aki vasárnap látogatást tett a legnagyobb londoni bevásárlóközpontban, a Westfield Plazában, újságíróknak elmondta: a járványhelyzet javulását jelzi, hogy a szakértői számítások szerint a lakosságnak most már csak az egy ezreléke, sőt talán ennél is kisebb aránya hordozza a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírust.

A konzervatív párti miniszterelnök - aki áprilisban maga is átesett a koronavírus-betegségen és néhány napig intenzív kezelésre szorult - kijelentette:

Johnson szerint azonban kívánatos lenne, ha az emberek elkezdenének vásárolni, és ezt teljes bizalommal meg is tehetik, de természetesen az egymás közti fizikai távolságtartásra is odafigyelve.

A brit kormány jelenlegi kötelező erejű útmutatása az, hogy a nem egy háztartásban élőknek két méter távolságot kell egymástól tartaniuk.

Az éttermek, a pubok és a kávézók, amelyek a kormány újraindítási menetrendje alapján legkorábban július 4-én nyithatnak ki, rendre hangsúlyozzák, hogy e szabály fenntartása gyakorlatilag lehetetlenné tenné kifizetődő működésüket.

Boris Johnson a Westfield Stratford City bevásárlóközpontban. Forrás: MTI/EPA/Downing Street 10/Andrew Parsons

Kate Nicholls, a brit vendéglátó ágazat üzleti érdekvédelmi szervezetének - UK Hospitality - vezérigazgatója a BBC-nek elmondta: ha egymástól csak két méterre lehet leültetni a vendégeket, akkor a vendéglátóhelyek szokásos bevételüknek mindössze a 30 százalékát tudják elérni, ha azonban a kötelező távolságtartás 1 méterre csökken, a bevételek elérhetik a szokásos szint 60-75 százalékát.

Rishi Sunak pénzügyminiszter a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta, hogy

a kormányfő már megbízást adott a két méteres távolságtartási szabályozás felülvizsgálatára, és a szakértők várhatóan július 4-ig, a vendéglátóhelyek újranyitásának jelenleg tervezett legkorábbi időpontjáig összeállítják ajánlásukat.

Járókelők Londonban. Forrás: AFP/Tolga Akmen

Vasárnapi nyilatkozatában Johnson is kijelentette, hogy a járványhelyzet javulása "ad valamelyes mozgásteret" az előírás felülvizsgálatára. A brit statisztikai hivatal (ONS) minapi tanulmánya szerint a brit háztartások szokásos fogyasztási kiadásaiknak csaknem a negyedét nem tudták elkölteni a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások bevezetése óta.

A tanulmány szerint a márciussal véget ért előző pénzügyi évben a brit háztartások hetente átlagosan 182 fontot (70 ezer forintot) költöttek olyan termékekre és szolgáltatásokra - köztük éttermi étkezésekre -, amelyek a korlátozások bevezetése óta nem hozzáférhetők.

Az ONS számításai szerint ez a brit háztartások átlagos heti költésének 22 százaléka.
A statisztikai hivatal a héten közölte azt is, hogy a brit hazai össztermék (GDP) áprilisban, a korlátozások elrendelése utáni első teljes hónapban 20,4 százalékkal zuhant havi összevetésben.

A brit gazdaság még soha nem élt át az áprilisi GDP-visszaeséshez mérhető havi zuhanást.

Az ONS kiemelte, hogy a hazai össztermék áprilisban a koronavírus-járvány előtt mért eddigi legnagyobb havi visszaesésnek csaknem a tízszeresével csökkent.