Akár az Egyesült Államok több városába is kiterjedhet a seattle-i modell, nagyon aggasztó a helyzet - ezt mondta egy rendőri vezető az úgynevezett Capitol Hill-i Autonóm Zónában (CHAZ) zajló fejleményekről. Bár a helyi rendőrfőnök azt ígérte, amilyen gyorsan csak lehet, visszafoglalják a várost az őrjöngő radikális baloldaliaktól, szavaiból kiderült, az immár felfegyverkezett ellenállók miatt korántsem ilyen egyszerű a helyzet. Ráadásul az utóbbi napokban megnőtt a szexuális bűncselekmények, rablások és erőszakos cselekmények száma a környéken, azonban a rendőrség tehetetlen, mivel képtelen belépni a zónába.

Seattle belvárosa továbbra is a felhergelt, radikális baloldali tüntetők irányítása alatt áll. Ahogy pénteken beszámoltunk róla, fegyveresek kerítették hatalmukba a város központját, ahol úgynevezett "autonóm zónát" hirdettek. Itt tulajdonképpen az erőszak az úr.  

A felfegyverkezett demonstrálók díjakat szednek be a helyi lakosoktól, vállalkozásoktól, és ellenőrzik a környékbeli lakók személyazonosságát. 

Átterjedhet az egész országra

Mike Solan, a Seattle-i Rendőrök Szövetségének elnöke szombaton arra hívta fel a figyelmet a Fox Newson, hogy erős politikai vezetők nélkül tovább eszkalálódhat a helyzet. 

Nagyon aggasztó, ami most történik. Véleményem szerint mindenki számára nyugtalanító, hogy a jelenség átterjedhet az egész országra  - mondta Solan. A zónát törvénytelen államnak és a helyzetet elfogadhatatlannak nevező rendőrségi vezető szerint teljesen egyértelmű, hogy a helyi tisztségviselők részéről nincs politikai akarat a szabályok betartatására. 

Egy rendőrségi vezető szerint az erőszak átterjedhet az Egyesült Államok egész területéreForrás: AFP/Getty Images/David Ryder

A rendőrök szövetségének elnöke figyelmeztetett, hogy milyen következményei lehetnek egy városra annak, ha a rendőrségét úgy adják fel, mint ahogyan Seattle polgármestere tette. Nem véletlen, hogy Solan Jenny Durkanra hivatkozott:  

a demokrata párti városvezető gyakorlatilag együtt lélegzik a radikális baloldali rongálókkal. 

Szombaton Donald Trump tweetjére reagálva úgy válaszolt, hogy "Seattle jól van, nem kell annyira félni a demokráciától". Az amerikai elnök egyébként azt írta, hogy Seattle-ben terroristák vették át az uralmat, miután szinte a teljes belvárost felgyújtották.

Trumphoz hasonlóan látva a helyzetet, vészjósló jövőképet vázolt Solan. "Ha a város vezetői és  tisztségviselői képesek átadni a rendőri létesítményeket, akkor mi lesz ezekkel a bűnöző agitátorokkal, ezekkel az esztelen aktivistákkal?" - tette fel a kérdést a rendőri vezető, aki szerint a seattle-i modell könnyen terjedhet, amennyiben a város nem kap a helyiek érdekét képviselő vezetőt. "Jelenleg komoly bajban vagyunk" - zárta mondandóját.

Solan rámutatott arra is, hogy korábban voltak már elvetélt próbálkozások hasonló zónák kialakítására, Nashville-t és Portlandet hozta fel példakánt.

A rendőrség fegyveres ellenállókkal számol

Mint ismert, a helyi rendőrség a hét elején szorult ki a területről, miután az agresszív tüntetők a Capitol Hill városrészben található rendőrőrs felgyújtásával fenyegetőztek. Carmen Best helyi rendőrfőnök akkor azzal indokolta a megfutamodást: nem tudta rávenni embereit, hogy térjenek vissza a barikádjaikhoz. 

Best szombaton azt nyilatkozta az amerikai médiának, hogy minél előbb vissza akarja foglalni a rendőrséget a radikális baloldali demonstrálóktól. "Ideális esetben csak vissza kellene mennünk az épületbe" - mondta Best a seattle-i városi televíziónak, a KIRO-7-nek. Szavaiból ugyanakkor kiderült, hogy korántsem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen a rendőri "akció" olaj lehet a tűzre. 

Tudjuk, hogy a tüntetők közül többen is fegyverekkel vannak felszerelkezve, éppen ezért nagyon megfontoltan kell eljárnunk 

 - magyarázta a helyi főnök, aki nemrég élesen bírálta Durkant a helyzet elfajulásáért. 

Az elmúlt napokban szexuális bűncselekmények, rablások és erőszakos cselekmények történtek a környéken, mi pedig képtelenek voltunk bejutni a területre 

- ismertette a megrázó helyzetet egy korábbi sajtótájékoztatóján 

Politika háttér, felhergelt tüntetők

Az amerikai médiában visszatérő elem, hogy a szocialista ideológia mozgatja a dühöngő demonstrálókat. Ezt látszik alátámasztani, hogy Twitteren több erre utaló kép és felvétel terjed. Ezen a rövid videón például az látszik, ahogyan az Antifa tagjai egy vörös színű, "anarchista kommunista" zászló mellett állomásoznak a zóna területén lévő egyik ellenőrző pontnál.

Az Antifa mellett a Black Lives Matter (BLM) a másik főszervezője a zavargásoknak. Egy szombaton közzétett tweetből kiderült, hogy a zóna fenntartói is kedvelik a fekete polgárjogi mozgalomként induló, de később Soros György céljait szolgáló szervezetet. 

Mint ismert, a spekuláns mindkét szervezetet komoly összegekkel támogatja. A BLM 2016-ban legalább 33 millió dollárt, később pedig 650.000 dollárt kapott Sorostól. Az Antifának pedig az egyik fő pénzügyi forrása az az Alliance for Global Justice (Szövetség a Globális Igazságért), amelyik a Nyílt Társadalom Alapítványtól kap jelentős támogatásokat.