Félnek: a radikális baloldali terror Seattle-ből több amerikai városra is átterjedhet

Seattle, USA, Egyesült Államok, tüntetés, gyújtogatás, zavargás, 2020, George Floyd, rendőr, rendőrség, erőszak
SEATTLE, WA - JUNE 08: A demonstrator raises their fist as a fire burns in the street after clashes with law enforcement near the Seattle Police Departments East Precinct shortly after midnight on June 8, 2020 in Seattle, Washington. Earlier in the evening, a suspect drove into the crowd of protesters and shot one person, which happened after a day of peaceful protests across the city. Later, police and protestors clashed violently during ongoing Black Lives Matter demonstrations following the death of George Floyd. David Ryder/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Akár az Egyesült Államok több városába is kiterjedhet a seattle-i modell, nagyon aggasztó a helyzet - ezt mondta egy rendőri vezető az úgynevezett Capitol Hill-i Autonóm Zónában (CHAZ) zajló fejleményekről. Bár a helyi rendőrfőnök azt ígérte, amilyen gyorsan csak lehet, visszafoglalják a várost az őrjöngő radikális baloldaliaktól, szavaiból kiderült, az immár felfegyverkezett ellenállók miatt korántsem ilyen egyszerű a helyzet. Ráadásul az utóbbi napokban megnőtt a szexuális bűncselekmények, rablások és erőszakos cselekmények száma a környéken, azonban a rendőrség tehetetlen, mivel képtelen belépni a zónába.
Vágólapra másolva!

Seattle belvárosa továbbra is a felhergelt, radikális baloldali tüntetők irányítása alatt áll. Ahogy pénteken beszámoltunk róla, fegyveresek kerítették hatalmukba a város központját, ahol úgynevezett "autonóm zónát" hirdettek. Itt tulajdonképpen az erőszak az úr.

A felfegyverkezett demonstrálók díjakat szednek be a helyi lakosoktól, vállalkozásoktól, és ellenőrzik a környékbeli lakók személyazonosságát.

Átterjedhet az egész országra

Mike Solan, a Seattle-i Rendőrök Szövetségének elnöke szombaton arra hívta fel a figyelmet a Fox Newson, hogy erős politikai vezetők nélkül tovább eszkalálódhat a helyzet.

- mondta Solan. A zónát törvénytelen államnak és a helyzetet elfogadhatatlannak nevező rendőrségi vezető szerint teljesen egyértelmű, hogy a helyi tisztségviselők részéről nincs politikai akarat a szabályok betartatására.

Egy rendőrségi vezető szerint az erőszak átterjedhet az Egyesült Államok egész területére Forrás: AFP/Getty Images/David Ryder

A rendőrök szövetségének elnöke figyelmeztetett, hogy milyen következményei lehetnek egy városra annak, ha a rendőrségét úgy adják fel, mint ahogyan Seattle polgármestere tette. Nem véletlen, hogy Solan Jenny Durkanra hivatkozott:

a demokrata párti városvezető gyakorlatilag együtt lélegzik a radikális baloldali rongálókkal.

Szombaton Donald Trump tweetjére reagálva úgy válaszolt, hogy "Seattle jól van, nem kell annyira félni a demokráciától". Az amerikai elnök egyébként azt írta, hogy Seattle-ben terroristák vették át az uralmat, miután szinte a teljes belvárost felgyújtották.

Trumphoz hasonlóan látva a helyzetet, vészjósló jövőképet vázolt Solan. "Ha a város vezetői és tisztségviselői képesek átadni a rendőri létesítményeket, akkor mi lesz ezekkel a bűnöző agitátorokkal, ezekkel az esztelen aktivistákkal?" - tette fel a kérdést a rendőri vezető, aki szerint a seattle-i modell könnyen terjedhet, amennyiben a város nem kap a helyiek érdekét képviselő vezetőt. "Jelenleg komoly bajban vagyunk" - zárta mondandóját.

Solan rámutatott arra is, hogy korábban voltak már elvetélt próbálkozások hasonló zónák kialakítására, Nashville-t és Portlandet hozta fel példakánt.

A rendőrség fegyveres ellenállókkal számol

Mint ismert, a helyi rendőrség a hét elején szorult ki a területről, miután az agresszív tüntetők a Capitol Hill városrészben található rendőrőrs felgyújtásával fenyegetőztek. Carmen Best helyi rendőrfőnök akkor azzal indokolta a megfutamodást: nem tudta rávenni embereit, hogy térjenek vissza a barikádjaikhoz.

Best szombaton azt nyilatkozta az amerikai médiának, hogy minél előbb vissza akarja foglalni a rendőrséget a radikális baloldali demonstrálóktól. "Ideális esetben csak vissza kellene mennünk az épületbe" - mondta Best a seattle-i városi televíziónak, a KIRO-7-nek. Szavaiból ugyanakkor kiderült, hogy korántsem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen a rendőri "akció" olaj lehet a tűzre.

- magyarázta a helyi főnök, aki nemrég élesen bírálta Durkant a helyzet elfajulásáért.

Az elmúlt napokban szexuális bűncselekmények, rablások és erőszakos cselekmények történtek a környéken, mi pedig képtelenek voltunk bejutni a területre

- ismertette a megrázó helyzetet egy korábbi sajtótájékoztatóján

Politika háttér, felhergelt tüntetők

Az amerikai médiában visszatérő elem, hogy a szocialista ideológia mozgatja a dühöngő demonstrálókat. Ezt látszik alátámasztani, hogy Twitteren több erre utaló kép és felvétel terjed. Ezen a rövid videón például az látszik, ahogyan az Antifa tagjai egy vörös színű, "anarchista kommunista" zászló mellett állomásoznak a zóna területén lévő egyik ellenőrző pontnál.

Az Antifa mellett a Black Lives Matter (BLM) a másik főszervezője a zavargásoknak. Egy szombaton közzétett tweetből kiderült, hogy a zóna fenntartói is kedvelik a fekete polgárjogi mozgalomként induló, de később Soros György céljait szolgáló szervezetet.

Mint ismert, a spekuláns mindkét szervezetet komoly összegekkel támogatja. A BLM 2016-ban legalább 33 millió dollárt, később pedig 650.000 dollárt kapott Sorostól. Az Antifának pedig az egyik fő pénzügyi forrása az az Alliance for Global Justice (Szövetség a Globális Igazságért), amelyik a Nyílt Társadalom Alapítványtól kap jelentős támogatásokat.