Franciaországban és Belgiumban folytatódott, de a hétvégén már Olaszországba is átterjedt a BLM-anarchisták gátlástalan szobordöntési és -rongálási hulláma - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Egy brit muszlim szervezet listát tett közzé a következő napokban megrongálandó történelmi emlékművekről.

Sárga festékkel öntötték le Charles De Gaulle tábornok, volt francia miniszterelnök szobrát a Black Lives Matter-tüntetések mögött álló anarchisták szombaton a Párizs közelében található Les Pavillons-sous-Bois-ban. Ugyanott megrongálták az 1942-es Bir-Hakeim-i csata emléktábláját is, számolt be a Le Parisien online kiadása. Szégyenteljes cselekedet, micsoda tudatlanság, milyen középszerűség ez! – ítélte el a szélsőbaloldali aktivisták újabb támadását Philippe Dallier parlamenti képviselő, a település korábbi polgármestere.

A Nyugat-Európában tomboló erőszakhullám a hétvégén Olaszországra is átterjedt. Milánóban az arcukat kendővel eltakaró fiatalok vörös festékkel öntötték le egy ismert jobboldali publicista, Indro Montanelli szobrát, aki 2001-es haláláig az Il Giornale című politikai napilap alapító-főszerkesztője volt. Nem forradalmár diákok, hanem ignoráns, erőszakos töketlenek– írta Matteo Salvini, a Liga párt vezetője az elkövetőkről a Twitteren, és egy videót is közzétett az elvakult cselekedetről.

Egy brit muszlim jogvédő szervezet, a Muslim Public Affairs Commitee (MPAC UK) nyolc további szobor ledöntésére, illetve megrongálására vonatkozó listát tett közzé a hétvégén a Facebookon. Ezen olyan nevek szerepelnek, mint a mai Zambia és Zimbabwe elődjét, Rhodesiát megalapító Sir Cecil Rhodes, vagy a rabszolga-kereskedelemből meggazdagodott Robert Milligan és William Backford. De szerepelnek a Brit Kelet-indiai Társaság egykori vezetői is, akik csak fűszerekkel kereskedtek, emberekkel nem.

Forrás: V4NA

Egyelőre nem tudni, hogy BLM-aktivisták megfogadják-e az MPAK UK javaslatait, de utóbbi szerepe egyre erősödik Nagy-Britanniában. A társaság székhelye Birminghamban található, amellyel kapcsolatban a Daily Mail 2017-ben azt írta, hogy „Britannia dizsihadista központjává" vált, a One America hírcsatorna pedig már 2016-ban arról számolt be, hogy rövidesen több muszlim állampolgár fog ott élni, mint őshonos brit.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy kormánya bizottságot állít fel a faji egyenlőtlenségek kivizsgálására a BLM-tüntetések nyomán. Johnson ugyanakkor határozottan kiállt amellett, hogy a történelmi szobrokat meg kell védeni, és felszólította a briteket, hogy "foglalkozzanak a jelennel, és ne próbálják megváltoztatni a múltat". A szobrok ledöntése, illetve elcsúfítása szerinte "parttalan vitához vezet arról, hogy melyik ismert történelmi figura múltja makulátlan, és kik elég PC-k ahhoz, hogy a helyükön maradjanak" – fogalmazott a miniszterelnök.