Májusban újra megnőtt az illegális határátlépések száma

ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ hajó KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ menekült menekültválság mentés mentőhajó migráns SZEMÉLY
Az SOS Méditerranée civil szervezet felvételén migránsokat szállítanak csónakban a szervezet Aquarius nevű mentőhajója felé a Földközi-tengeren 2018. június 12-én. A mentőhajó három nappal korábban vette fedélzetére az embereket a líbiai partok közelében.
Vágólapra másolva!
A fő európai migrációs útvonalak mentén észlelt illegális határátlépések száma májusban ismét jelentősen megnövekedett, miután a megelőző hónapokban számuk rekordalacsony volt a koronavírus-járványnak tulajdoníthatón - olvasható a Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) hétfőn közzétett felmérésében.
Vágólapra másolva!

A statisztikák szerint, az idei évben eddig körülbelül 31 600 határsértés történt, 6 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakában mért adatoknál.

Májusban a határellenőrök összesen 4300 illegális határátlépésről tájékoztattak.

A felmérésből kitűnt továbbá, hogy a kelet-mediterráni lett ismét a legaktívabb migrációs útvonal: májusban 1 250-en próbáltak törvénytelen módon belépni az Európai Unió területére, nyolcszor többen, mint áprilisban.

A kép illusztráció. Forrás: MTI/EPA/SOS MEDITERRANEE/Kenny Karpov

A közép-mediterrán útvonalon érkező illegális migránsokk aránya, a múlt hónapban 40 százalékkal nőtt az áprilishoz képest,

a határsértők nagyrészt Bangladesből, Szudánból és a nyugat afrikai Elefántcsontpartól akartak jogtalanul az EU-ba jutni.

A Frontex adatai azt mutatják, hogy a nyugat-mediterrán útvonalról érkező jogtalan határátlépők többnyire Algériából érkeztek,

számuk egy hónap alatt megnégyszereződött,

míg a nyugat-balkáni határsértések májusra tízszeresére nőttek az azt megelőző hónaphoz képest.