Félnek a rendőrök a radikális baloldali zavargóktól, akik elfoglalták a seattle-i városrészt

Seattle, USA, Egyesült Államok, tüntetés, gyújtogatás, zavargás, 2020, George Floyd, rendőr, rendőrség, erőszak
SEATTLE, WA - JUNE 08: Demonstrators watch a fire burn in the street after clashing with law enforcement near the Seattle Police Departments East Precinct shortly after midnight on June 8, 2020 in Seattle, Washington. Earlier in the evening, a suspect drove into the crowd of protesters and shot one person, which happened after a day of peaceful protests across the city. Later, police and protestors clashed violently during ongoing Black Lives Matter demonstrations following the death of George Floyd. David Ryder/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Negyedik napja annak, hogy fegyveres radikális baloldali zavargók elfoglalták Seattle belvárosát. Miután létrehozták az úgynevezett Capitol Hill-i Autonóm Zónát (CHAZ), a városrészen a bűn, a züllöttség és a káosz lett úrrá: megnövekedett a bűnesetek száma, akadozik az élelmiszer-ellátás, és vannak, akik fegyvervásárlásra buzdítanak. Közben összevesztek a zavargók is. A rendőrség továbbra sem tudja visszavenni a hatalmat, így a rendbontók korlátlan hatalmat gyakorolnak a zónában.
Vágólapra másolva!

Negyedik napja annak, hogy fegyveres radikális baloldali zavargók elfoglalták Seattle belvárosát. Miután létrehozták az úgynevezett Capitol Hill-i Autonóm Zónát (CHAZ), a városrészen a bűn, a züllöttség és a káosz lett úrrá: megnövekedett a bűnesetek száma, akadozik az élelmiszer-ellátás, és vannak, akik fegyvervásárlásra buzdítanak. A rendőrség továbbra sem tudja visszavenni a hatalmat, így a rendbontók korlátlan hatalmat gyakorolnak a zónában. A káoszt csak mélyíti, hogy a radikális baloldali táboron belül is komoly feszültségek vannak.

A Fox News jelentése szerint egyesek átneveznék az úgynevezett Capitol Hill-i Autonóm Zónát (CHAZ) a Capitol Hill Organized (or Occupied) Protest-re (CHOP). A jelek szerint nincs egyetértés közöttük abban, hogy az elfoglalt területet az Egyesült Államokhoz tartozónak tekintik-e, vagy sem. Mint ismert, miután a radikális baloldaliak lángba borították Seattle belvárosát és a rendőröket elzavarva uralmuk alá vették a területet, a megmozdulás hangadói azt kommunikálták, hogy egy különálló "államot" alapítottak.

Lángokban Seattle Forrás: AFP/Getty Images/David Ryder

Néhányan meg is kezdték az átnevezést: krétákkal a járdákra festették a zóna új nevét, a CHOP-ot.

Zavarta őket az amerikai zászló

A Fox News beszámolója szerint szombaton egy kisebb csoport nagyméretű amerikai zászlókkal próbált meg belépni a zóna területére, de közelharcba kerültek a területet uralmuk alá vonó radikális baloldaliakkal. "Amerikaiként a mi szabadságunk mellett állunk ki. Ez Amerika, nem a CHAZ" - mondta a nő, aki egy nagyméretű lobogót cipelt a vállán.

Ezen a felvételen jól látszik, hogy miután az egyik baloldali aktivista ellopta tőle a zászlót, komoly dulakodás alakult ki a felek között.

A jelenetet egy másik szemszögből is felvették, ahonnan talán még jobban látható, hogyan próbálták elvenni a zászlót a fiatal amerikai lánytól.

Egy pénteken közzétett videó szintén a területen uralkodó káoszt mutatja be: egy arcát eltakaró férfi felmászott egy létrán azért, hogy eltávolítsa a Pine Streeten található "Üdvözlünk a Capitol Hill-i Autonóm Zónában" feliratot. A radikális baloldali aktivisták erre hangosan, kiabálva tiltakoztak, így végül nem szedte le.

A rendőrség továbbra is tehetetlen

A rendőrség továbbra is tehetetlen, egyelőre nem tudtak megegyezni a zavargókkal, írja a Fox News. Az igaz, hogy korántsem egyszerű a városrészből elkergetett rendőrök helyzete, ugyanis a radikálisoknak fegyvereik vannak.

Tudjuk, hogy többen is fegyverekkel vannak felszerelkezve, éppen ezért nagyon megfontoltan kell eljárnunk

magyarázta
Carmen Best

akár el is szabadulhat a pokol a városrészben, fegyveres harcok alakulhatnak ki.

Mint ismert, a helyi rendőrség a múlt hét elején szorult ki a területről, miután az agresszív radikális baloldali aktivisták a Capitol Hill városrészben található rendőrőrs felgyújtásával fenyegetőztek. Best akkor azzal indokolta a megfutamodást, hogy

nem tudta rávenni embereit, hogy térjenek vissza a barikádjaikhoz.

Amennyiben a rendőrség óvatlanul jár el, hasonló pillanatoknak lehet szemtanúja a nyilvánosság Forrás: AFP/Getty Images/David Ryder

Megbénult a fejbe lőtt rendőr

"Nagyon aggasztó, ami most történik. Véleményem szerint mindenki számára nyugtalanító, hogy a jelenség átterjedhet az egész országra"- hívta fel a figyelmet Mike Solan, a Seattle-i Rendőrök Szövetségének elnöke szombaton.

A rendőrségi vezető tehát azzal számol, hogy a radikális baloldali aktivisták dühöngése átterjedhet több amerikai városra is.

A Fox News híradása szerint nyaktól lefelé lebénult és beszélni sem tud az a Las Vegas-i rendőr, akit június elsején lőttek fejbe a zavargások közben.

A 29 éves Shay Mikalonis jelenleg is lélegeztetőgépen van.

A fiatal rendőr családja megköszönte a Las Vegas-i University Medical Center orvosainak és nővéreinek munkáját, illetve a támogatóknak, akik adománygyűjtésbe kezdtek, hogy segítsék a családot. A családunk hálás a Shay-nek nyújtott támogatásért - írták közleményükben.

Emlékezetes, Mikalonis társaival a Circus Circus kaszinónál próbálta hazaküldeni az embereket, amikor a 20 éves Edgar Samaniego az utca túloldaláról lövöldözni kezdett a rendőrökre, és fejbe lőtte őt. A férfit gyilkossági kísérlettel vádolják, nem az első esetben marasztalnák el. A férfi ugyanis büntetett előéletű: áprilisban részegen vezetett, és drogügyek miatt is volt már dolga a hatóságokkal.

A radikális baloldali zóna rövid története

Az elmúlt hetekben tapasztalt erőszakos zavargáshullám váratlan fordulatot vett azzal, hogy pénteken fegyveresek hatalmukba kerítették Seattle központját, ahol rendőröktől mentes "autonóm zónát" hirdettek. A radikális baloldali rendbontók egy hat háztömbnyi területet magába foglaló részt vettek uralmuk alá, amit "Capitol Hill Autonóm Övezet (CHAZ)" neveztek el (ezt egyesek átneveznék CHOP-ra). A zónában valóságos káosz alakult ki: a rendbontók - bár az Egyesült Államoktól független "államként" tekintenek magukra - a külvilágtól Twitteren kérnek élelmiszert, egyesek a rendőrök elleni védekezés érdekében fegyvervásárlásra buzdítják társaikat, az itt lakók személyazonosságának azonosítása miatt ellenőrzőpontokat hoznak létre, valamint díjakat szednek a vállalkozásoktól. Carmen Best, helyi rendőrfőnök arról számolt be, hogy az utóbbi időben megszaporodott a szexuális bűncselekmények és a rablások száma a területen. Arról is beszélt, hogy mivel egyes rendbontóknál fegyver van, ezért óvatosan kell eljárniuk.