Negyedik napja annak, hogy fegyveres radikális baloldali zavargók elfoglalták Seattle belvárosát. Miután létrehozták az úgynevezett Capitol Hill-i Autonóm Zónát (CHAZ), a városrészen a bűn, a züllöttség és a káosz lett úrrá: megnövekedett a bűnesetek száma, akadozik az élelmiszer-ellátás, és vannak, akik fegyvervásárlásra buzdítanak. Közben összevesztek a zavargók is. A rendőrség továbbra sem tudja visszavenni a hatalmat, így a rendbontók korlátlan hatalmat gyakorolnak a zónában.

Negyedik napja annak, hogy fegyveres radikális baloldali zavargók elfoglalták Seattle belvárosát. Miután létrehozták az úgynevezett Capitol Hill-i Autonóm Zónát (CHAZ), a városrészen a bűn, a züllöttség és a káosz lett úrrá: megnövekedett a bűnesetek száma, akadozik az élelmiszer-ellátás, és vannak, akik fegyvervásárlásra buzdítanak. A rendőrség továbbra sem tudja visszavenni a hatalmat, így a rendbontók korlátlan hatalmat gyakorolnak a zónában. A káoszt csak mélyíti, hogy a radikális baloldali táboron belül is komoly feszültségek vannak.

A Fox News jelentése szerint egyesek átneveznék az úgynevezett Capitol Hill-i Autonóm Zónát (CHAZ) a Capitol Hill Organized (or Occupied) Protest-re (CHOP). A jelek szerint nincs egyetértés közöttük abban, hogy az elfoglalt területet az Egyesült Államokhoz tartozónak tekintik-e, vagy sem. Mint ismert, miután a radikális baloldaliak lángba borították Seattle belvárosát és a rendőröket elzavarva uralmuk alá vették a területet, a megmozdulás hangadói azt kommunikálták, hogy egy különálló "államot" alapítottak.

Lángokban SeattleForrás: AFP/Getty Images/David Ryder

Néhányan meg is kezdték az átnevezést: krétákkal a járdákra festették a zóna új nevét, a CHOP-ot.

Zavarta őket az amerikai zászló

A Fox News beszámolója szerint szombaton egy kisebb csoport nagyméretű amerikai zászlókkal próbált meg belépni a zóna területére, de közelharcba kerültek a területet uralmuk alá vonó radikális baloldaliakkal. "Amerikaiként a mi szabadságunk mellett állunk ki. Ez Amerika, nem a CHAZ" - mondta a nő, aki egy nagyméretű lobogót cipelt a vállán. 

Ezen a felvételen jól látszik, hogy miután az egyik baloldali aktivista ellopta tőle a zászlót, komoly dulakodás alakult ki a felek között.   

A jelenetet egy másik szemszögből is felvették, ahonnan talán még jobban látható, hogyan próbálták elvenni a zászlót a fiatal amerikai lánytól.

Egy pénteken közzétett videó szintén a területen uralkodó káoszt mutatja be: egy arcát eltakaró férfi felmászott egy létrán azért, hogy eltávolítsa a Pine Streeten található "Üdvözlünk a Capitol Hill-i Autonóm Zónában" feliratot. A radikális baloldali aktivisták erre hangosan, kiabálva tiltakoztak, így végül nem szedte le.

A rendőrség továbbra is tehetetlen

A rendőrség továbbra is tehetetlen, egyelőre nem tudtak megegyezni a zavargókkal, írja a Fox News. Az igaz, hogy korántsem egyszerű a városrészből elkergetett rendőrök helyzete, ugyanis a radikálisoknak fegyvereik vannak.

Tudjuk, hogy többen is fegyverekkel vannak felszerelkezve, éppen ezért nagyon megfontoltan kell eljárnunk - magyarázta Carmen Best helyi főnök szombaton. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben a rendőrség nem megfelelő módon avatkozik be, akkor

akár el is szabadulhat a pokol a városrészben, fegyveres harcok alakulhatnak ki. 

Mint ismert, a helyi rendőrség a múlt hét elején szorult ki a területről, miután az agresszív radikális baloldali aktivisták a Capitol Hill városrészben található rendőrőrs felgyújtásával fenyegetőztek. Best akkor azzal indokolta a megfutamodást, hogynem tudta rávenni embereit, hogy térjenek vissza a barikádjaikhoz. 

Amennyiben a rendőrség óvatlanul jár el, hasonló pillanatoknak lehet szemtanúja a nyilvánosságForrás: AFP/Getty Images/David Ryder

Megbénult a fejbe lőtt rendőr 

"Nagyon aggasztó, ami most történik. Véleményem szerint mindenki számára nyugtalanító, hogy a jelenség átterjedhet az egész országra"- hívta fel a figyelmet Mike Solan, a Seattle-i Rendőrök Szövetségének elnöke szombaton. A rendőrségi vezető tehát azzal számol, hogy a radikális baloldali aktivisták dühöngése átterjedhet több amerikai városra is.

A Fox News híradása szerint nyaktól lefelé lebénult és beszélni sem tud az a Las Vegas-i rendőr, akit június elsején lőttek fejbe a zavargások közben. A 29 éves Shay Mikalonis jelenleg is lélegeztetőgépen van.

A fiatal rendőr családja megköszönte a Las Vegas-i University Medical Center orvosainak és nővéreinek munkáját, illetve a támogatóknak, akik adománygyűjtésbe kezdtek, hogy segítsék a családot. A családunk hálás a Shay-nek nyújtott támogatásért - írták közleményükben.

Emlékezetes, Mikalonis társaival a Circus Circus kaszinónál próbálta hazaküldeni az embereket, amikor a 20 éves Edgar Samaniego az utca túloldaláról lövöldözni kezdett a rendőrökre, és fejbe lőtte őt. A férfit gyilkossági kísérlettel vádolják, nem az első esetben marasztalnák el. A férfi ugyanis büntetett előéletű: áprilisban részegen vezetett, és drogügyek miatt is volt már dolga a hatóságokkal.

A radikális baloldali zóna rövid története

Az elmúlt hetekben tapasztalt erőszakos zavargáshullám váratlan fordulatot vett azzal, hogy pénteken fegyveresek hatalmukba kerítették Seattle központját, ahol rendőröktől mentes "autonóm zónát" hirdettek. A radikális baloldali rendbontók egy hat háztömbnyi területet magába foglaló részt vettek uralmuk alá, amit "Capitol Hill Autonóm Övezet (CHAZ)" neveztek el (ezt egyesek átneveznék CHOP-ra). A zónában valóságos káosz alakult ki: a rendbontók - bár az Egyesült Államoktól független "államként" tekintenek magukra - a külvilágtól Twitteren kérnek élelmiszert, egyesek a rendőrök elleni védekezés érdekében fegyvervásárlásra buzdítják társaikat, az itt lakók személyazonosságának azonosítása miatt ellenőrzőpontokat hoznak létre, valamint díjakat szednek a vállalkozásoktól. Carmen Best, helyi rendőrfőnök arról számolt be, hogy az utóbbi időben megszaporodott a szexuális bűncselekmények és a rablások száma a területen. Arról is beszélt, hogy mivel egyes rendbontóknál fegyver van, ezért óvatosan kell eljárniuk.