Donald Trump amerikai elnök bejelentette hétfőn, hogy 9500-zal csökkentik a Németországban állomásoztatott amerikai katonák számát, 34 500-ról 25 000-re, mert Berlin nem teljesíti NATO-beli anyagi hozzájárulási kötelezettségét.

Az amerikai katonák németországi állomásoztatása sokba kerül az Egyesült Államoknak - mondta az elnök a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva. Azzal is megvádolta Németországot, hogy a kereskedelem területén nem igazságos az Egyesült Államokkal. Más országok is hasznot húznak Amerikából, de Németország él vissza a leginkább Washington jóindulatával - szögezte le.

Hozzátette, hogy a csökkentett németországi létszámot addig akarja fenntartani, amíg Berlin nem teljesíti anyagi hozzájárulási kötelezettségét az észak-atlanti szervezetben, ami minden ország esetében a GDP két százalékát jelenti, de még ez az arány is kevés szerinte.

A német szövetségi kormány a múlt héten közölte, hogy megkapta a hivatalos értesítést Washingtontól a Németországban állomásoztatott amerikai katonák számának csökkentéséről.

Amerikai katonák az augustdorfi bázisonForrás: AFP/DPA/Friso Gentsch

A németországi a legnagyobb amerikai katonai kontingens Európában. A katonákon kívül több ezer amerikai civil is teljesít ott szolgálatot a haderő javára. Az amerikai elnök utasítása szerint a csapatcsökkentést a védelmi minisztériumnak még a novemberi elnökválasztás előtt, szeptember végéig végre kell hajtania.