A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítő alagúttal védik Vlagyimir Putyin orosz elnök rezidenciáját a Moszkvához közeli Novo-Ogarjovóban - közölte a RIA Novosztyi hírügynökség.

A látogatónak finom vízködön kell áthaladnia, amely fertőtlenítő oldattal hinti be a ruháját és szabadon lévő testfelületét. A berendezést egy penzai vállalat gyártja. 

Hasonló eljárást több moszkvai bevásárlóközpont bejáratánál is alkalmaznak. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban közölte, hogy mindenkinek, aki találkozik az elnökkel, előzetesen Covid-19-szűrésen kell átesnie.  Mint mondta, Putyin minimálisra csökkentette a személyes találkozók számát, amelyek alatt be kell tartani az egészségügyi távolságot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést tart Alekszandr Bortnyikov, az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB igazgatójával (háttal) a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. június 16-ánForrás: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Leonyid Kalinyin, az orosz ortodox egyház egyházművészeti szakértői tanácsának vezetője közölte, hogy június 22-én, a Szovjetunió elleni náci támadás évfordulóján, Vlagyimir Putyint az orosz hadsereg főtemplomába várják. A szentélyben, amely aznap nyitja meg kapuit a hívők előtt, a liturgiát Kirill pátriárka vezeti majd.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a hadsereg és a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) megkezdi a Covid-19 elleni vakcina klinikai tesztelését.  A készítmény hatékonyságának és veszélytelenségének bizonyítását célzó kísérletre jelentkezett önkéntesek első csoportját kétheti elkülönítés után fogják beoltani.

Alekszandr Gincburg, a NICEM igazgatója korábban azt mondta, hogy a tesztelés részvevőit 28 napig tartják majd megfigyelés alatt. A vakcinációt két ütemben, a nulladik és a 21. napon hajtják végre. Az akadémikus májusban arról számolt be, hogy intézetének munkatársai, őt is beleértve, a szert nem hivatalosan már kipróbálták magukon. A kísérletet sikeresnek nevezte, mert alanyainak szervezetében megjelentek a koronavírus antitestjei, és az oltások nem jártak káros mellékhatással.

Oroszországban az elmúlt napon 7478-cal 553 301-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Ez 1,4 százalékos napi növekményt jelent, amely május 1-je óta először nem éri el a 8 ezer főt.  Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 31,8 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 2387-tel 241 481-re csökkent. A halálozások száma 194-gyel 7478-ra, a gyógyultaké pedig 10 036-tal 304 342-re emelkedett.

Az orosz védelmi minisztérium által közreadott képen Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája felszenteli az orosz fegyveres erők főtemplomát a Moszkvához közeli Kubinka település Patriot parkjában 2020. június 14-énForrás: MTI/EPA/Orosz Védelmi Minisztérium


Moszkvában a diagnosztizált fertőzések száma 1065-tel - ez az április 12. óta a legalacsonyabb növekmény - 209 385-re, a halottaké 48-cal 3434-re, a gyógyultaké pedig 2271-gyel 128 385-re nőtt.
Az országban a járvány kezdete óta több mint 15,6 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 284,6 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 308 896 embert tartanak megfigyelés alatt.