Pénteken délután vesznek végső búcsút a ruttkai iskola múlt héten megkéselt igazgatóhelyettesétől. A csütörtöki támadásban három tanár és két diák is megsérült. A 22 éves támadót lelőtték.

Pénteken 13:30-tól vesznek végső búcsút Jaroslav Budztól, a ruttkai összevont iskola tragikus körülmények között meghalt tanárától a helyi ravatalozóban - írja a Paraméter

A lap szerint a tragédia napján százak rótták le kegyeletüket Budz emléke előtt az iskola épületénél.

Az iskola igazgatóhelyettesét múlt csütörtökön ölte meg egy 22 éves turócszentmártoni férfi, amikor egy késsel a kezében berontott az észak-szlovákiai Ruttkán lévő egyesített iskolába,  és rátámadt a tanárokra és a diákokra is. A támadásban három tanár és két diák is megsebesült.

Lelőtték a rendőrök

A kiérkező szlovák rendőrök a késelések utáni percekben, már az oktatási intézmény előtti utcán megpróbálták elfogni a menekülő férfit. Ő azonban ellenszegült, majd mintegy 200 méteres hajsza után rájuk is támadt. 

Később a biztonsági kamera felvétele is előkerült, amelyen látható, ahogy a rendőrök lelövik a támadót, de a visszapattanó golyók őket is megsebesítik.

Matovic megvédte a rendőröket

A szlovák kormányfő később a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében védelmébe vette a járőröket, akik szerinte jogosan jártak el.

– Határozottan elutasítom, hogy egy extrém helyzetbe került rendőrt úgy kezeljenek, mint valami rongyot, amibe minden okoskodó beletörölheti a bakancsát. Ha valaki késsel a kezében, ámokfutó módjára kergetni kezd egy rendőrt, míg a közelben édesanyák vannak a gyerekeikkel, igenis nem számíthat másra, mint ami a ruttkai támadóval is történt  – írta Facebook-oldalán Igor Matovic.